Οι αγώνες Δρόμου με εμπόδια κερδίζουν διαρκώς περισσότερους φίλους στην Ελλάδα

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Spartan Race Trifecta που διοργανώθηκε για 4η χρονιά στην πόλη της Σπάρτης. Χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μερικούς από τους καλύτερους αθλητές αγώνων με εμπόδια και να θαυμάσουν τις προσπάθειές τους για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Καταρχάς, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, πώς πήγαν οι αγώνες;

Και φέτος, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Spartan

Trifecta ήταν, πάνω απ’ όλα, μία μεγάλη γιορτή. Η πόλη της Σπάρτης γέμισε με τουλάχιστον 5.000 αθλητές και συνοδούς, από 57 χώρες κάνοντας και τη φετινή διοργάνωση μια μεγάλη συγκέντρωση των Spartans από όλο τον κόσμο. Είναι πραγματικά υπέροχο το συναίσθημα να βλέπεις μία πόλη να κινείται στους ρυθμούς ενός αθλητικού event στο οποίο συμμετέχουν άτομα από κάθε γωνιά της γης, έχοντας όλοι τους μία κοινή αγάπη για τους αγώνες Spartan και την Αρχαία Σπαρτιατική κουλτούρα. Σε ότι αφορά καθαρά τον αγώνα, φέτος είχαμε νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητη, τον Γάλλο Grégory Basilico, ενώ και στις γυναίκες τον τίτλο κέρδισε η Lindsay Webster από τον Καναδά.

Τι είναι όμως το Spartan Race;

Το Spartan Race ανήκει στην κατηγορία των αγώνων Δρόμου με εμπόδια (obstacle racing – OCR). Πρόκειται για αγώνες όπου οι αθλητές καλούνται να διανύσουν διάφορες , από 5 έως & 25 χλμ, αποστάσεις στις οποίες υπάρχουν και εμπόδια. Για την ακρίβεια το Spartan Race είναι το μεγαλύτερο Brand αγώνων με εμπόδια καθώς διοργανώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 150 αγώνες παγκοσμίως. Δεν είναι όμως μόνο η επιτυχία του αυτή καθ’ αυτή που το διαφοροποιεί από άλλους αγώνες. Το μυστικό του Spartan κρύβεται στην παγκόσμια κοινότητα αθλητών που έχει δημιουργήσει. Αθλητές όλων των επιπέδων και ηλικιών που μοιράζονται το ίδιο πάθος στο να ζουν τη ζωή τους χωρίς όρια και να αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις. Αυτή είναι η εξέλιξη του οράματος που είχε ο ιδρυτής του Spartan, ο Joe De Sena, ο οποίος είχε βάλει ως στόχο να «σηκώσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους από τον καναπέ».

Μιλάμε δηλαδή για ένα αγώνισμα που απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές;

Όχι, στους αγώνες Spartan μπορούμε να λάβουμε μέρος όλοι. Ο πιο απλός αγώνας, αυτός των 5 χιλιομέτρων που ονομάζεται “Sprint”, απευθύνεται στον καθένα, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να έχει κάποιος μία πρώτη γνωριμία με το άθλημα. Στη συνέχεια, το επόμενο επίπεδο είναι ο αγώνας “Super” των 10 χιλιομέτρων και τέλος υπάρχει και ο αγώνας Beast που είναι περίπου 21+ χιλιόμετρα. Η βασική διαφορά όμως του Spartan έγκειται στο γεγονός πως πολλοί από τους αθλητές βοηθούν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το “Leave no Spartan behind” είναι ένας άγραφος νόμος των αθλητών του Spartan και έτσι, όταν βλέπουν κάποιον συναθλητή τους να δυσκολεύεται σε ένα εμπόδιο τον βοηθούν.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σπάρτης είχαμε ελληνικές συμμέτοχες;

Κάθε χρόνο στη Σπάρτη έχουμε έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων αθλητών ο οποίος κάθε χρόνο αυξάνεται. Το ελληνικό Spartan Community είναι ακόμα σχετικά μικρό αλλά υποδέχεται διαρκώς νέα μέλη. Φέτος μάλιστα είχαμε, για πρώτη φορά, και Έλληνα αθλητή στο βάθρο. Πρόκειται για τον Χρήστο Αγροδήμο από τη Λάρισα ο οποίος τερμάτησε 3ος στο Sprint στην ηλικιακή κατηγορία 25-29. Η επιτυχία αυτή ήταν για εμάς ιδιαιτέρως σημαντική καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχαμε Έλληνα αθλητή στα μετάλλια. Στα πλάνα μας είναι να δημιουργήσουμε στο άμεσο μέλλον μία δυνατή ελληνική ομάδα και να πραγματοποιούμε ομαδικά ταξίδια στο εξωτερικό για να συμμετέχουμε σε αγώνες, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες. Το 2024 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 38 Spartan Weekends σε πολλά μέρη στην Ευρώπη όπως στην Ανδόρρα, στο Morzine στις γαλλικές Άλπεις, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, στην Ιταλία και την Αγγλία. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας του Spartan είναι η χαρά του ταξιδιού και η συνεύρεση με άλλους Spartans σε διάφορα μέρη της γης.

Ποια είναι τα πλάνα σας για τα επόμενα χρόνια;

Ήδη προετοιμάζουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2024 το οποίο θα γίνει 1-3 Νοεμβρίου στη Σπάρτη και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αθλητών. Το Spartan Trifecta world Championship αποτελεί για τους Spartans όλου του κόσμου ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, event της χρονιάς, καθώς έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην «ιερή γη» όπως την αποκαλούν και στόχος μας είναι κάθε χρονιά να κάνουμε την εμπειρία τους ακόμη πιο δυνατή. Για την επίτευξη των στόχων αυτών η ελληνική ομάδα δουλεύει διαρκώς, με την Director του Spartan Greece κα Ρούλα Γκαρμάτη, τους φορείς και φυσικά τους εθελοντές μας. Παράλληλα όμως, έχουμε πάντα στο πλευρό μας τον Δήμο Σπάρτης, όλους τους κατοίκους της πόλης και φυσικά τους αθλητές της που συμμετέχουν μαζικά από την πρώτη μας χρονιά το 2017.

Περισσότερα για το Spartan Race Greece μπορείτε να μάθετε στο website μας https://gr.spartan.com/ και στο Instagram μας https://instagram.com/spartanracegreece

Keywords
Τυχαία Θέματα