Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Χάμες vs Αραούχο, τα "κλειδιά" των Μίτσελ και Αλμέιδα στο ντέρμπι του Καραϊσκάκης

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ κοντράρονται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για την 13η αγωνιστική της Super League (13/11, 19:30, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24), σε μία κομβική μονομαχία πριν από τη

διακοπή των πρωταθλημάτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Η Ένωση βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 28 βαθμούς στο -6 από την κορυφή, αλλά στο +4 από τον τρίτο Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα θέλουν να κρατήσουν πίσω τους ερυθρόλευκους και να αυξήσουν τη διαφορά τους. Από την άλλη οι Πειραιώτες θα ψάξουν τη νίκη, ώστε να μειώσουν στον πόντο από την ΑΕΚ και μετά την διακοπή να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα με καλύτερους όρους.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν αρκετούς παίκτες που ξεχωρίζουν τη φετινή σεζόν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Χάμες Ροντρίγκες και ο Σέρχιο Αραούχο. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές βαρόμετρο, δύο πολύτιμους παίκτες που η δική τους απόδοση επηρεάζει τη συνολικότερη λειτουργία της ομάδας τους.

Στον παρακάτω πίνακα με στοιχεία της OPTA/Stats Perform μπορείτε να δείτε τη σύγκριση των δύο ποδοσφαιριστών στις σημαντικότερες κατηγορίες που σχετίζονται με το παιχνίδι τους.

Ο Αραούχο έχει σκοράρει τρεις φορές, έναντι δύο του Ροντρίγκες, ενώ αμφότεροι έχουν μοιράσει δύο ασίστ. Ο Αργεντινός φαίνεται ελάχιστα πιο παραγωγικός (συνεισφορά γκολ+ασίστ), με τον Κολομβιανό ωστόσο να έχει πολύ λιγότερα λεπτά συμμετοχής.

Πιο δημιουργικός ο Χάμες, σουτάρει περισσότερο ο Αραούχο

Ο Χάμες Ροντρίγκες είναι πιο δημιουργικός και γι' αυτό τον λόγο έχει καλύτερα νούμερα όσον αφορά στις key passes ανά 90λεπτο. Από την άλλη, ο Αραούχο σουτάρει με μεγαλύτερη συχνότητα. Όσον αφορά στις πάσες που δημιουργούν ευκαιρία σε open play υπάρχει σχετική ισορροπία.

Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός είναι επίσης πιο δραστήριος με 73.1 ενέργειες ανά 90λεπτο, έναντι 48.6 του Αργεντινού. Βέβαια, το σκηνικό αλλάζει στις ενέργειες στην περιοχή, καθώς η παρουσία του Αραούχο είναι πιο συχνή στο "κουτί" του αντιπάλου.

Τέλος, ο Χάμες έχει επίσης καλύτερα νούμερα από τον Αραούχο στα κουβαλήματα της μπάλας (12.3-7.5 ανά 90'), ενώ ξεπερνάει τον Αργεντινό και στα προωθητικά κουβαλήματα, αυτά δηλαδή με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Ο ρόλος του Χάμες και του Αραούχο

Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν εξηγήσεις και αφορούν στον ρόλο των δύο ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Ο Χάμες Ροντρίγκες είναι το κλασικό "10άρι". Κινείται έξω από την περιοχή, πότε στα αριστερά, πότε στα δεξιά και πότε στον άξονα αναζητώντας την πάσα ή την ενέργεια που θα τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα.

Είναι κάτι, το οποίο κάνει σε όλα τα παιχνίδια και τα καταφέρνει πολύ καλά. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού βασίζεται εν πολλοίς στην απόδοση του Χάμες, όσο και με την "σύνδεσή" του, με έναν άλλον δημιουργό των ερυθρόλευκων, τον Ίνμπομ Χουάνγκ, ο οποίος παίζει πιο πίσω, με την μπάλα να περνάει από τα πόδια του, σχεδόν σε κάθε ανάπτυξη των Πειραιωτών.

Ο Σέρχιο Αραούχο από την άλλη είναι ένας φορ, τον οποίο ο Ματίας Αλμέιδα έχει "απελευθερώσει". Πώς συμβαίνει αυτό; Ο Λιβάι Γκαρσία παίρνει τον ρόλο του κεντρικού επιθετικού, είναι δηλαδή ο ποδοσφαιριστής που αναζητούν οι συμπαίκτες του, με τον Αργεντινό να έχει περισσότερο ελεύθερο ρόλο πίσω από αυτόν.

Ο Αραούχο "ντύνεται" δεκάρι, κινείται πίσω και αριστερά (αλλάζει θέση πολλές φορές με τον Γκατσίνοβιτς) και αρκετές φορές γυρίζει ακόμη πιο πίσω για να κόψει ή να μοιράσει το παιχνίδι.

Βέβαια, εφόσον πρόκειται για έναν φορ, ο Αργεντινός δεν ξεχνάει τις επιθετικές του ικανότητες, γι' αυτό τον λόγο σουτάρει συχνότερα ή έχει μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή σε σχέση με τον Χάμες.

Ο Χάμες Ροντρίγκες και ο Αραούχο είναι δύο απαραίτητοι ποδοσφαιριστές στη λειτουργία της ομάδας τους. Η έκβαση του ντέρμπι στο Καραϊσκάκης θα κριθεί εν πολλοίς με την παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο.

Μη χάσετε την Game Night στις 17:00 πριν από το σπουδαίο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ:

Keywords
Τυχαία Θέματα