Όταν ο Mario συνάντησε τον Donkey Kong

Θυμάμαι κάπου στις αρχές του ‘90 τις ατελείωτες ώρες που καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση παίζοντας Donkey Kong να προσπαθώ να περάσω με τον Mario τα βαρέλια και τις μπάλες φωτιάς που έριχνε ο Donkey Kong, και να σώσω την Pauline.

Ήταν η πρώτη επαφή που είχα με τον Mario ως χαρακτήρα και σίγουρα από τότε δεν ήταν η τελευταία. Λίγα χρόνια αργότερα πήρα στα χέρια μου το πρώτο Gameboy και με χαρά είδα ότι

το Donkey Kong ήταν διαθέσιμο κι εκεί και μάλιστα είχε νέα επίπεδα και χαρακτηριστικά αφού εκεί είδαμε για πρώτη φορά την ιδέα της συλλογής κλειδιών και Mini-Marios για να μπορέσουμε να ανοίξουμε πόρτες και να πάμε στο final boss.

Κάπου εκεί ήταν αρχή της σειράς Mario vs. Donkey Kong. Το Mario vs. Donkey Kong είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια της σειράς Mario, και όχι άδικα. Ήταν ένα παιχνίδι που έδωσε φόρο τιμής στο αρχικό παιχνίδι arcade Donkey Kong, όπου ο Mario έπρεπε να σώσει την Pauline από τα νύχια του Donkey Kong, ο οποίος είχε επιστρέψει στις κακές του συνήθειες αφού ήταν φίλος του Mario στη σειρά Donkey Kong Country.

Ήταν ένα παιχνίδι που δανείστηκε επίσης στοιχεία από το Super Mario Bros. 2, όπως το μάζεμα και η ρίψη εχθρών και αντικειμένων, και από το Donkey Kong '94, όπως οι ακροβατικές κινήσεις του Mario και η χρήση του σφυριού.

Ήταν ένα παιχνίδι που είχε μια απλή αλλά συναρπαστική ιστορία, όπου ο Donkey Kong είχε εμμονή με τα παιχνίδια Mini Mario και τα έκλεψε από το εργοστάσιο και ο Mario έπρεπε να τον κυνηγήσει και να τα πάρει πίσω.

Αλλά αυτό που έκανε το Mario vs. Donkey Kong να ξεχωρίζει πραγματικά ήταν το gameplay του. Το παιχνίδι χωριζόταν σε έξι κόσμους, ο καθένας με οκτώ επίπεδα και μια μάχη με ένα Boss. Τα επίπεδα δεν αφορούσαν μόνο την επίτευξη της εξόδου, αλλά και την εύρεση ενός κλειδιού και το ξεκλείδωμα μιας πόρτας, και στη συνέχεια τη διάσωση ενός ή περισσότερων Mini-Marios όπου στην συνέχεια ακολουθούσαν τον Mario μέχρι το τέλος της πίστας, μιμούμενοι τις ενέργειές του και αποφεύγοντας τα εμπόδια. Με αυτό τον τρόπο όσο περισσότερους Mini-Marios έσωζε ο Mario, τόσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία του και τόσο περισσότερα αστέρια κέρδιζε. Ενώ με τα τα αστέρια μπορούσε να ξεκλειδώσει ακόμα πιο δύσκολες πίστες.

Αν θυμάμαι καλά, το παιχνίδι διέθετε επίσης έναν επεξεργαστή επιπέδων, όπου οι παίκτες μπορούσαν να δημιουργήσουν τα δικά τους επίπεδα και να τα μοιραστούν με άλλους μέσω του καλωδίου σύνδεσης του Game Boy Advance. Ολντ σκουλ πράγματα σαν να λέμε… Αυτή η λειτουργία πάντως είχε κάνει τους παίχτες να συνεχίζουν να παίζουν χωρίς να βαριούνται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είδαμε αυτή την λειτουργία αργότερα και στα sequels, τα οποία επέτρεπαν στους παίκτες να ανεβάζουν και να κατεβάζουν levels του παιχνιδιού online. Ο επεξεργαστής επιπέδων ενέπνευσε επίσης πολλά παιχνίδια και mods που δημιουργήθηκαν από οπαδούς, μερικά από τα οποία κατασκευάζονται ακόμα και σήμερα.

Το Mario vs. Donkey Kong ήταν ένα παιχνίδι που είχε χιούμορ και προσωπικότητα. Τα γραφικά ήταν πολύχρωμα και ζωντανά ενώ η μουσική και τα ηχητικά εφέ ήταν κάτι το μοναδικό. Εκτός όμως από αυτά, μέσα στο παιχνίδι μπορούσες να συναντήσεις και πολλές αναφορές σε άλλα παιχνίδια και χαρακτήρες της Nintendo, όπως ο Yoshi, ο Wario, ο Kirby και ο Link.

Το Mario vs. Donkey Kong εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, όπως το καλύτερο φορητό παιχνίδι του 2004.

Το 2011 το είδαμε να κυκλοφορεί στο Nintendo 3DS Ambassador Program αλλά και στο Virtual Console του Wii U το 2014.

10 χρόνια αργότερα έφτασε η ώρα να δούμε τους 2 αιώνιους αντιπάλους να «ξαναπαλεύουν» σε ένα ακόμα remake του Mario vs. Donkey Kong που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch και θα έχει ανανεωμένα γραφικά, νέα επίπεδα και πολλές online λειτουργίες.

Το Mario vs. Donkey Kong ήταν ή μάλλον είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να το θυμόμαστε ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς τόσο του Mario όσο και του Donkey Kong.

Με αυτό τον τρόπο θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι καινούριοι πόσο ωραίο και διασκεδαστικό είναι να παίζεις videogames και πώς εξελίχθηκε ο Mario και o Donkey Kong μεμονωμένα όσο και η σειρά Mario Vs Donkey Kong από τις αρχές των ‘80s μέχρι και σήμερα.

Μιας και μιλάμε για το σήμερα, μην ξεχνάμε ότι η μόνη κονσόλα που μπορεί κανείς να παίξει όλα τα Mario & Friends παιχνίδια είναι το Nintendo Switch που δίνει την επιλογή στο παίχτη να παίξει όπου θέλει. Είτε είναι στο σαλόνι στην τηλεόραση του είτε είναι παντού με την εκπληκτική OLED οθόνη του Switch.

Keywords
Τυχαία Θέματα