Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η πραγματική άνοδος του μπάτζετ σε σχέση με πέρυσι

Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει (ξανα)φτιάξει -και με το παραπάνω- το όνομό του στις αγορές την τελευταία τριετία, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ουσιώδες, ωστόσο, είναι πως όλο το επιβεβαιώνει πλέον σταθερά σε κάθε μεταγραφικό "παράθυρο", με ακόμη μεγαλύτερες συμφωνίες κι επενδύσεις από χρονιά σε χρονιά.

Τόσο στην ποιότητα των παικτών που εντάσσει στο δυναμικό του (έχοντας αναβαθμίσει πολλαπλώς το ρόστερ του), όσο και στα χρήματα που επενδύει σε κάθε μεταγραφική περίοδο,

ανεβάζοντας σταθερά το συνολικό μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος και τα "μισθολόγια" (τις αποδοχές) των ποδοσφαιριστών του.

Η κεντρική στόχευση της ποιοτικής αναβάθμισης του ρόστερ και της δημιουργίας μεγαλύτερου "βάθους" κι εύρους επιλογών στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την είσοδο (μίνιμουμ) στους ομίλους του Europa League (στόχος που επιτεύχθηκε), αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, συνοδεύτηκε απ’ την επένδυση ακόμη περισσότερων χρημάτων σε αγορές και συμβόλαια.

Με τον Παναθηναϊκό να ρίχνει το εφετινό καλοκαίρι στην αγορά το ποσό των περίπου 17,2 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τα χρήματα που πληρώθηκαν σε ομάδες, αλλά και τα (πολύ πιο υψηλά) συμβόλαια των νέων αποκτημάτων του.

Αγορές 7,9 εκατομμυρίων

Ο Παναθηναϊκός έκανε συνολικά 4+1 αγορές, κόστους 7,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα απέκτησε τους Τόνι Βιλένα απ’ την Εσπανιόλ (3 εκατ. ευρώ με τις προμήθειες των ατζέντηδων), Γουίλιαν Αράο απ’ τη Φενερμπαχτσέ (3 εκατ. ευρώ μαζί με τις προμήθειες), Έρικ Πάλμερ-Μπράουν απ’ τη γαλλική Τρουά (1,6 εκατ. ευρώ) και κατέβαλλε το μικρό buy-out ύψους 200.000 ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιο του Φίλιπ Τζούριτσιτς με την Σαμπντόρια.

Μία ρήτρα που ενεργοποιήθηκε απ’ την στιγμή που η ομάδα της Γένοβας υποβιβάστηκε στη Serie B. Τέλος, έδωσε και περίπου 100.000 ευρώ για την αγορά του Γιώργου Νίκα ο οποίος θα παραμείνει την εφετινή σεζόν ως δανεικός στον Λεβαδειακό.

Επίσης, απέκτησε ως ελεύθερους τους Φίλιπ Μλαντένοβιτς απ’ την Λέγκια Βαρσοβίας και Ζέκα απ’ την Κοπεγχάγη, ενώ συμφώνησε για τον δανεισμό του Τιν Γεντβάι απ’ τη Λοκομοτίβ Μόσχας, με οψιόν αγοράς 1,5 εκατ. ευρώ την οποία έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει όποτε κι αν θελήσει έως τα μέσα Ιουνίου 2024.

Οι αποδοχές των 8 νέων παικτών

Προχωρώντας στις "καθαρές" αποδοχές των παικτών που αποκτήθηκαν (δίχως δηλαδή τα μπόνους που προβλέπει το συμβόλαιο του καθενός), το "τριφύλλι" πρόσθεσε στον προϋπολογισμό του για τη σεζόν 2023/24 τέσσερα υψηλά συμβόλαια. Στο 1,8 εκατ. ευρώ είναι οι αποδοχές του Αράο, στο 1,5 εκατ. ευρώ αυτές του Βιλένα, στο 1,4 εκατ. ευρώ του Τζούριτσιτς και στο 1 εκατ. ευρώ του Γεντβάι.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η "διαφορά" σε σχέση με την περσινή σεζόν, την περίοδο 2022/23, το "τριφύλλι" είχε μόνο δύο επταψήφια συμβόλαια, αυτά του Μπερνάρ Ντουάρτε (2,5 εκατ. ευρώ) και του Αντράζ Σπόραρ (1 εκατ. ευρώ) συν το "850άρι" του Μπένιαμιν Βέρμπιτς και το αντίστοιχου ύψους συμβόλαιο που πήρε απ’ τον περασμένο Ιανουάριο στην ανανέωσή του κι ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Απ’ τους άλλους νεοαποκτηθέντες, ο Πάλμερ-Μπράουν έχει απολαβές περίπου 700.000 ευρώ, ο Μλαντένοβιτς 420.000 ευρώ, ο Ζέκα περίπου 300.000 ευρώ κι ο Νίκας (το συμβόλαιο του οποίου θα πληρώνει ο Παναθηναϊκός) περί τις 100.000 ευρώ.

Κοντολογίς, σε "καθαρά" ποσά οι αποδοχές των 8 νεοαποκτηθέντων (με τον Νίκα) για την αγωνιστική περίοδο είναι 7.220.000 ευρώ και με την εφορία (22% επί των μεικτών) ανεβαίνουν περίπου στα 9.250.000 ευρώ!

Προσθέτοντας, λοιπόν, τα ποσά των αποδοχών των οκτώ νέων, με τα 7,9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε ομάδες (κι ατζέντηδες) για τις αγορές που έγιναν, προκύπτει αυτό το ποσό των περίπου 17,2 εκατ. ευρώ που "έριξαν" οι "πράσινοι" φέτος στην αγορά.

Ποσό κατά 2,8 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο απ’ την αντίστοιχη περσινή, καλοκαιρινή μεταγραφική επένδυση, όπου ο Παναθηναϊκός για 9 κινήσεις (έναν παίκτη παραπάνω από φέτος) επένδυσε σε αγορές και συμβόλαια/προμήθειες ατζέντηδων- συνολικά 14,4 εκατ. ευρώ.

Η σύγκριση του πέρυσι με το φέτος

Προχωρώντας τώρα σε μία ακόμη "βαθύτερη" σύγκριση της περσινής περιόδου με την εφετινή, προκύπτει πως ο Παναθηναϊκός ανέβασε φέτος το συνολικό "μισθολόγιο" των παικτών του (δηλαδή τις απολαβές τους με την εφορία) κατά περίπου 7,8 εκατ. ευρώ!

Απ’ τους παίκτες που αποχώρησαν το φετινό καλοκαίρι (Κουρμπέλης, Σάντσες, Σάρλια, Σαβιέρ, Καμπετσής, Γκάνεα, Πούχατς και δανεικοί οι Τρουιγιέ και Τορό) το "τριφύλλι" αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 2.630.000 ευρώ σε "καθαρές" αποδοχές ή 3.371.000 ευρώ με την εφορία (όσα δηλαδή που πλήρωνε συνολικά το κλαμπ).

Με απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε φέτος στα μισθολόγιά του 9.250.000 ευρώ (όσα είναι τα συμβόλαια των 8 νέων αποκτημάτων του για τη σεζόν 2023/24 με την εφορία) κι αφαίρεσε 3.371.000 ευρώ απ’ τους παίκτες που έφυγαν. Όπερ σημαίνει πως αύξησε το κόστος των συμβολαίων του -μόνο απ’ τα νέα αποκτήματά του- κατά 5.879.000 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το επιπλέον 1 εκατ. ευρώ (πάντα με την εφορία) που θα πληρωθεί στον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του Μπερνάρ Ντουάρτε, συν τις αυξήσεις που ήδη "τρέχουν" στα νέα συμβόλαια των Αϊτόρ και Σένκεφελντ (το ανανεωμένο του Ρουμπέν είχε αποδοχές στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο).

Με την τελική αύξηση στα "μισθολόγια" της ομάδας του Παναθηναϊκού να ξεπερνάει τα 7,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο!

Πέρυσι είχε και 6 εκατ. σε πωλήσεις

Και με μία πολύ σημαντική διαφορά που αξίζει να επισημανθεί, διότι έχει κι αυτή τη σημασία της: Το καλοκαίρι του 2022 ο Παναθηναϊκός πήρε "πίσω" απ’ την αγορά ένα ποσό που προσέγγισε τα 6 εκατ. ευρώ απ’ τις πωλήσεις του Αλεξανδρόπουλου στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (4,5 εκατ. ευρώ), του Βέλεθ στην Αλ Φατέχ (800.000 ευρώ), του Καρλίτος στη Λέγκια Βαρσοβίας (400.000 ευρώ) και του Μακέντα στην Ανκαραγκιουτσού (300.000 ευρώ).

Αντίθετα φέτος το "τριφύλλι" δεν έκανε ούτε μία πώληση, αλλά παρόλα αυτά ανέβασε κατά πολύ και τα κόστη του, αλλά και τα ποσά που έριξε στην αγορά για την ενίσχυσή του...

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Αυτή,panathinaikos, afti