Παναθηναϊκός: Η σημασία των 22 παικτών ενδεκάδας και οι 2+1 κινήσεις που απομένουν

Απ’ τις πρώτες αποφάσεις που πήραν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού όταν ξεκίνησαν τον σχεδιασμό της νέας σεζόν ήταν να συνεχιστεί η (εις βάθος) ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ της ομάδας και κυρίως να "μεγαλώσει" ο αριθμός των παικτών της "πρώτης γραμμής" του rotation του "τριφυλλιού".

Όχι με συμπληρωματικές επιλογές, αλλά με παίκτες που θα υπολογίζονται για την ενδεκάδα, "βαθαίνοντας" συνολικά το ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Με όλα τα παραπάνω -τα οποία είχαν μπει από νωρίς σε σειρά- συμφώνησε απόλυτα κι ο Γιάννης Παπαδημητρίου όταν ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας στις 20 Μαΐου.

Διότι αυτή ήταν και η ουσία που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να κάνει το επόμενο βήμα και να μπορέσει να εξελίξει κι άλλο το πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Μάιο του 2021: Να αυξήσει τις επιλογές της ενδεκάδας, η οποία βάση ποιότητας, ατυχιών με τραυματισμούς και συγκεκριμένων αγωνιστικών χαρακτηριστικών, είχε περιοριστεί σε 15 παίκτες την περασμένη σεζόν.

Αυτός ήταν ουσιαστικά ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που σήκωσαν το μεγαλύτερο "βάρος" την περσινή χρονιά κι αυτό εντέλει το βρήκε μπροστά του ο Παναθηναϊκός στο φίνις του πρωταθλήματος (αλλά και στον "ζόρικο" Γενάρη).

Μαζί βεβαίως με όλα τα υπόλοιπα που έπρεπε διαρκώς να αντιμετωπίζει παρασκηνιακά, με αποκορύφωμα την ιστορική αδικία κι ανισορροπία που βίωσε ο σύλλογος στο περίφημο ματς τίτλου με τον Ολυμπιακό, όπου εξαναγκάστηκε απ’ όλους τους υπόλοιπους να αγωνιστεί με 17 κρούσματα Covid.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να "μεγαλώσει" κι άλλο το ρόστερ του όσον αφορά την "πρώτη γραμμή" των επιλογών του και πάνω σ’ αυτόν ακριβώς τον άξονα κινήθηκε ως τώρα στο μεταγραφικό "παράθυρο" και θα συνεχίσει να κινείται και τον Αύγουστο.

Με στόχο, όταν κλείσει το πλάνο ενίσχυσης και συνολικά το δυναμικό της ομάδας, να έχει σχηματοποιηθεί ένα ρόστερ 22 παικτών "ενδεκάδας".

Κινήσεις με συγκεκριμένη φιλοσοφία

Με αυτή τη λογική πορεύτηκαν οι Γιοβάνοβιτς και Παπαδημητρίου σ’ όλες τις επιλογές τους, βελτιώνοντας κι εξελίσσοντας αυτό που υπήρχε ήδη σαν μία πολύ σκληρή και σταθερή βάση.

Στο δημιουργικό σκέλος, ο Φίλιπ Τζούριτσιτς έρχεται για να προσθέσει το "απρόβλεπτο" και τις νέες ιδέες (στις οποίες αναφέρθηκε κι ο Φώτης Ιωαννίδης στην προ εβδομάδος συνέντευξή του στο SPORT24) που δεν είχε πέρσι η ομάδα και χρειαζόταν να προσθέσει πάση θυσία στο παιχνίδι της.

Το κενό που άφησε ο Κουρμπέλης στον άξονα της μεσαίας γραμμής, υπερκαλύφθηκε απ’ τον Τόνι Βιλένα -την πιο δυνατή μεταγραφή ως τώρα στη Super League- ο οποίος έρχεται να προσθέσει μεγαλύτερη ποιότητα, τρεξίματα, κάθετο παιχνίδι, δημιουργία κι εκτέλεση στο "8", όντας ο πιο πλήρης box-to-box μέσος που είχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 11-12 χρόνια.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς δεν ήρθε για να κάνει τα... ρεπό του Χουάνκαρ, αλλά για να διεκδικήσει στα ίσα τη θέση στην πλευρά, όντας ένας πολύ δημιουργικός μπακ, με εξαιρετική σέντρα, στατικές φάσεις κι εκτελέσεις. Ένα γκολ και μία ασίστ μετράει ως τώρα στα φιλικά κι έχουμε μέσα Ιουλίου. Εκεί κι αν θα γίνει "μάχη" για την ενδεκάδα!

Στο κέντρο της άμυνας, ο Παναθηναϊκός καθυστέρησε σημαντικά γιατί εκτός των άλλων είχε κι αρκετά "δοκάρια", όμως βρήκε ήδη έναν στόπερ (Τιν Γεντβάι) με εξαιρετικό αγωνιστικό προφίλ κι ένα πλήρες αγωνιστικό "πακέτο" που μόλις "μπει" στη φιλοσοφία της ομάδας, θα αμφισβητήσει στα ίσα το δίδυμο Σένκεφελντ-Μάγκνουσον. Επίσης αναβάθμιση...

Ακόμη κι ο Ζέκα που για πολλούς φάνταζε σαν μία συμπληρωματική κίνηση, που επέστρεψε στο "τριφύλλι" για τα τελευταία ποδοσφαιρικά... ένσημα (αλήθεια, πόσο "ρηχή" ποδοσφαιρικά προσέγγιση), έχει αρχίσει να δείχνει πως θα πολεμήσει για κάθε λεπτό συμμετοχής και είναι ακόμη σε θέση να δώσει πράγματα στην ομάδα τόσο αγωνιστικά, όσο κι εντός των αποδυτηρίων.

Έτσι θα πορευτεί και στις άλλες κινήσεις

Με αυτήν ακριβώς την κεντρική κατεύθυνση θα γίνουν και οι επόμενες μεταγραφές του Παναθηναϊκού τον Αύγουστο. Διότι τώρα, για ένα διάστημα, όλο το κλαμπ θα πατήσει ένα μεταγραφικό... φρένο, ρίχνοντας το βάρος στα δύο κομβικά ματς με την Ντνίπρο.

Από πίσω όμως, ο Παπαδημητρίου και το υπόλοιπο τιμ θα συνεχίσουν να δουλεύουν "αθόρυβα" για να αποκτηθεί (με τελική υπόδειξη του Γιοβάνοβιτς) ο δεύτερος εξίσου ποιοτικός στόπερ, ένας δεξιός μπακ που θα αποκτηθεί με προοπτική βασικού και ίσως κι ένα "6άρι", ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της ομάδας και τις επιλογές που θα προσφέρει η αγορά.

Σχηματίζοντας μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα πολύ πιο γεμάτο ρόστερ 22 επιλογών (πραγματικά) "πρώτης γραμμής", που όχι μόνο θα αναβαθμίσει την ποιότητα και το επίπεδο του δυναμικού της ομάδας, αλλά παράλληλα θα ανεβάσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό σε κάθε μία προπόνηση στο Κορωπί και θα αυξήσει τη συνολική ποιότητα της δουλειάς που θα γίνεται καθημερινά στον Παναθηναϊκό.

Διότι στις 25 Ιουλίου, στον πρώτο αγώνα με την Ντνίπρο στο Κόζιτσε, ξεκινάει μια τρομερά απαιτητική κι ανταγωνιστική σεζόν, που (λογικά) θα φέρει πάνω από 50 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Κι ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει όλες εκείνες τις λύσεις που χρειάζεται για να πετύχει...

Keywords
Τυχαία Θέματα