Παναθηναϊκός: Τα φροντιστήρια τακτικής του Γιοβάνοβιτς για το πρέσινγκ πάνω σε αντίπαλο σε 3-5-2 και 3-4-3

Η πρωινή προπόνηση της Δευτέρας (11/7) στο κέντρο του Βάλχζε-Κόζεν δεν είχε ένταση για τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά... φροντιστήριο τακτικής απ’ την πλευρά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ SPORT24 ΣΤΟ ΒΑΛΧΖΕ-ΚΟΖΕΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Ο Σέρβος τεχνικός περίμενε τους παίκτες του να κάνουν ένα μίνι πρόγραμμα αποφόρτισης στο πρώτο σκέλος της προπόνησης μαζί με τον γυμναστή της ομάδας, Δημήτρη Δανιηλίδη

και στη συνέχεια φώναξε τους "πράσινους" στο κεντρικό γήπεδο για να συζητήσει μαζί τους τακτικά ζητήματα. Σε πράγματα που εντόπισε τόσο στο χθεσινό (Κυριακή 10/7) φιλικό με τη Γουότφορντ (0-0), όσο και σε κάποια άλλα στοιχεία που θέλει να βελτιώσουν την πορεία.

Ο 60χρονος τεχνικός χώρισε τους παίκτες του σε θέσεις με ανδρείκελα στο 4-2-3-1 κι εξηγούσε το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται η ομάδα στο highpress ανάλογα με το πόσους παίκτες έχουν οι αντίπαλοι πάνω στον άξονα της μεσαίας γραμμής στο 3-5-2 και στο 3-4-3. Ο λόγος της ανάλυσης είχε να κάνει με ορισμένα λάθη στα μαρκαρίσματα, αλλά και στους χώρους που άνοιγαν περισσότερο στο φιλικό με την αγγλική ομάδα.

Ο Γιοβάνοβιτς έδειξε με χαρακτηριστικές κινήσεις πως πρέπει να κλείνουν οι χώροι, σε σχέση πάντα με τον τρόπο ανάπτυξης που επιλέγει ο αντίπαλος, αλλά και το που πρέπει να κινηθεί ο κάθε παίκτης του Παναθηναϊκού απ’ τη μέση και μπροστά, ζητώντας αντίληψη και επικοινωνία.

Το... φροντιστήριο έγινε με βάση το 3-5-2 των αντιπάλων, με τον τεχνικό του "τριφυλλιού" να επικεντρώνεται στην ανάλυσή του στο ματς με τη Γουότφορντ, αλλά να βάζει στα παραδείγματά του και το ματς με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο στα playoffs της περασμένης άνοιξης, όπου οι Πειραιώτες έπαιξαν με τριάδα στην άμυνα.

Όπως επισήμανε ο Γιοβάνοβιτς, οι παίκτες του έτρεχαν στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν πήγαιναν προς την μπάλα. Εν αντιθέσει με το β’ μέρος, όπου αφού ανέλυσαν καλύτερα το ματς η ομάδα έβγαλε καλύτερη ανταπόκριση.

Ο Σέρβος τεχνικός εξηγούσε επίσης, πόσο σημαντικό είναι να αντιλαμβάνονται οι παίκτες το πώς παίζει ο αντίπαλος και να τον οδηγεί στη μεταφορά της μπάλας, βρίσκοντας χώρους και παίρνοντας οι ίδιοι το αβαντάζ μέσα στο γήπεδο, όσον αφορά τις τοποθετήσεις.

Έφερε επίσης ως παραδείγματα το πώς κινούνταν στο περσινό ματς με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο οι Μασούρας, Λόπες οι οποίοι έμπαιναν διαρκώς προς τα μέσα και τους υπενθύμισε πώς έπρεπε να γίνονται τότε οι καλύψεις.

"Θυμηθείτε τι κάναμε και πως το κάναμε πέρσι…" φώναζε ο Γιοβάνοβιτς, εξηγώντας πως είναι εντελώς διαφορετική η αμυντική συμπεριφορά και το πρέσινγκ όλης της ομάδας, όταν ο αντίπαλος έχει δύο κεντρικά χαφ σε 3-4-3 και πολύ διαφορετική όταν έχει και τρίτο χαφ στο 3-5-2. Δείχνοντας πως σε όλα το "κλειδί" είναι το "6άρι", δηλαδή ο Ρούμπεν Πέρεθ, ο οποίος πρέπει να "διαβάζει" το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας και να μεταφέρει τις οδηγίες προς τους υπόλοιπους για το πώς και που θα πρέπει να γίνει το highpress του Παναθηναϊκού.

Την ίδια ώρα που ο Γιοβάνοβιτς εξηγούσε όλα αυτά τα ζητήματα της τακτικής προς τους παίκτες του, οι γκολκίπερς έκαναν πιο κάτω ξεχωριστό πρόγραμμα με τον γυμναστή τερματοφυλάκων, Γιώργο Μουντάκη.

Ο δε Χόρντουρ Μάγκνουσον έκανε τεστ φυσικής κατάστασης, με τις πρώτες μετρήσεις του να είναι πολύ καλές...

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Γιοβάνοβιτς, 3-5-2, 3-4-3,panathinaikos, giovanovits, 3-5-2, 3-4-3