ΠΑΟΚ: Ο Ντεσπόντοφ, ο Τάισον και η επιθετική μηχανή του Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι κορυφής της 20ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Η ομάδα του Λουτσέσκου νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό, τον έστειλε στην 3η θέση κι έμεινε μόνη πρώτη στη βαθμολογία.

Τάισον σε Ντεσπόντοφ, δύο ονειρικά γκολ

Τάισον και Ντεσπόντοφ ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Ο Βραζιλιάνος δημιουργούσε, ο Βούλγαρος εκτελούσε, σε δύο γκολ το ένα πιο ωραίο από το άλλο.

Στο 1-0 ο Τάισον έτρεξε κεντρικά κι άνοιξε στον Ντεσπόντοφ, ο οποίος εκτέλεσε εμφατικά στο πλαϊνό, από δύσκολη γωνία.

Στο 2-1, ο ΠΑΟΚ αναπτύχθηκε υπέροχα από χαμηλά: Σάστρε και Ντεσπόντοφ έβγαλαν την ομάδα πάνω από τη σέντρα, ο Μουργκ άλλαξε με τον Τόμας και έφερε την μπάλα προς τα αριστερά.

Ο Τάισον πάτησε γκάζι και εξέθεσε τον Βαγιαννίδη, ο Σάστρε άφησε έξοχα την μπάλα να περάσει και ο Ντεσπόντοφ εκτέλεσε ψυχρά τον Ντραγκόφσκι.

Δημιουργός, αλλά και εργάτης στα 36 του

Ο Βούλγαρος πήρε πάνω όλα τα φώτα με δύο γκολ, αλλά θα είναι λάθος να υποτιμηθεί η συνεισφορά του Τάισον.

Διότι δεν είναι μόνο οι δύο ασίστ και η προσφορά με τις μεταβιβάσεις και το κράτημα της μπάλας. Ο Βραζιλιάνος βγήκε αλλαγή στο 72' και από τις 34 ενέργειες που είχε με την μπάλα, οι 10 ήταν ανακτήσεις κατοχής.

Ήταν εκεί, στα 36 του, να μαζέψει όλα τα "σκουπίδια" στο χώρο του κέντρου και να ξεκινήσει τις επικίνδυνες κατοχές που βρήκε κατά κόρον ο ΠΑΟΚ μετά από κλέψιμο.

Ψυχρός εκτελεστής από τα δεξιά

Και προφανώς ο Ντεσπόντοφ είναι κλάση.

Ο τρόπος που εκτελεί και η σιγουριά που έχει στο τελείωμα δεν αποτυπώνεται σε γραφήματα. Αποτυπώνεται όμως η ευχέρεια με την οποία πατάει περιοχή από δεξιά για να εκτελέσει.

Και δεν βρίσκει δίχτυα μόνο με καλά τελειώματα σε τελικές χαμηλών πιθανοτήτων, αλλά έχει και την ικανότητα να κινηθεί ως φορ και να βρει μεγάλες ευκαιρίες από πολύ κοντά: το 0.15 xG/Shot που έχει είναι εξαιρετικό για παίκτη που έρχεται από το πλάι.

(Απαραίτητη σημείωση: Η Opta δίνει οκτώ γκολ στον Βούλγαρο στο πρωτάθλημα και όχι εννιά, γιατί καταγράφει ως αυτογκόλ το 4-0 με την εκτέλεση κόρνερ απέναντι στον Πανσερραϊκό)

Το πλάνο του Λουτσέσκου και το ζήτημα του Παναθηναϊκού

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός βρήκε στο τέλος ευκαιρίες για να κάνει το 2-2. Όπως επίσης είναι αλήθεια πως οι πράσινοι δεν έπαιξαν καλά και με 1-2 καλύτερες πάσες στο τέλος των φάσεων ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να βρει και τρίτο γκολ.

Ο Λουτσέσκου χαρακτήρισε το ματς ως ένα τέλειο τακτικά παιχνίδι από την ομάδα του, διότι προφανώς κάπως έτσι το είχε στο μυαλό του. Αναμονή στο μεσαίο μπλοκ στην αρχή, έλεγχος των χώρων και παιχνίδι στην κόντρα.

Ο Παναθηναϊκός φέτος έχει από την αρχή της σεζόν προβληματική εικόνα στο αμυντικό τρανζίσιον, απόρροια της σαφής διάθεσης του Γιοβάνοβιτς για μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Η έλευση του Τερίμ και τα νέα πρόσωπα μετέτρεψαν το ζήτημα σε εμφανές πρόβλημα: αν το εκμεταλλεύεται ο Ατρόμητος στη Λεωφόρο, θα είναι δύσκολο να μην το κάνει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ έχει πατήσει γκάζι στον 2ο γύρο

Ειδικά ο φετινός ΠΑΟΚ που πετάει φωτιές. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην εικόνα των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, μέσω των xGoals.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο απειλητική είναι. Και όσο πιο κάτω βρίσκεται τόσο λιγότερο απειλείται.

Αυτή ήταν η εικόνα στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Ο ΠΑΟΚ είχε μακράν την καλύτερη αμυντική επίδοση, είχε απειληθεί λιγότερο από όλους, αλλά στην επίθεση ήταν μακριά από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, πίσω και από τον Παναθηναϊκό.

Όμως, υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν η μοναδική των διεκδικητών που είχε δώσει τρία ντέρμπι εκτός έδρας.

Πάμε να δούμε και την εικόνα μετά την 20 αγωνιστική.

Ο ΠΑΟΚ πάτησε το γκάζι και οδηγεί την κούρσα, όχι μόνο στη βαθμολογία, αλλά και στο χορτάρι. Εδώ και αρκετές αγωνιστικές ο Δικέφαλος είναι η ταυτόχρονα και η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος και αυτή που απειλείται λιγότερο από τον αντίπαλο.

Φαίνεται στο χορτάρι στις τεσσάρες και τις πεντάρες που μοιράζει ο ΠΑΟΚ στους μικρούς, φαίνεται και στους δείκτες της Opta.

Και ναι, ήταν κακή παρένθεση η εικόνα στην ήττα από τον Άρη στο "Βικελίδης". Όμως ήρθε η νίκη και η ομορφιά των γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό να δώσουν μια καλή απάντηση στο "οκ με τους μικρούς, αλλά στα ντέρμπι τι γίνεται".

Ακολουθούν κατά σειρά ΑΕΚ και Ολυμπιακός.

Δείτε την Game Night:
Keywords
Τυχαία Θέματα