ΠΑΟΚ: Οι επτά πληγές του Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ άφησε δύο βαθμούς στην Τρίπολη και είδε τον Ολυμπιακό να τον προσπερνάει στην 3η θέση. Μια ισοπαλία εκτός έδρας με τον Αστέρα δεν είναι αποτέλεσμα-σκορ, αλλά ήταν σίγουρα σοκαριστικός ο τρόπος για τον Δικέφαλο, που ήταν μπροστά με 0-2 λίγο πριν το ρολόι δείξει 90'.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο Λουτσέσκου είπε "το σημερινό παιχνίδι αντικατοπτρίζει όλη τη σεζόν μας". Κι έχει δίκιο, γιατί το θέμα για τον ΠΑΟΚ

δεν είναι το ματς στην Τρίπολη.

Εξαιρετική απόδοση, άθλια αποτελεσματικότητα

Είναι μεγαλύτερο γιατί όπως θα δείτε το 2-2 με τον Αστέρα ήταν η 7η φορά φέτος που ο Δικέφαλος δεν παίρνει τη νίκη που αξίζει με βάση την εικόνα του αγώνα.

Πάμε να το δούμε με τη βοήθεια της Opta / Stats Perform. Στο γράφημα που ακολουθεί θα δείτε τους αγώνες που οι ομάδες του Big-5 ήταν ανώτερες από τον αντίπαλό τους.

Πως ορίζουμε το "ανώτερες"; Είναι τα παιχνίδια που μια ομάδα είχε υπέρ της διαφορά τουλάχιστον 0.40 xGoals, ένα ματς πχ που τα xG ήταν 1.30 - 0.60.

Αυτές είναι οι επιδόσεις των ομάδων του Big-5 στα παιχνίδια που "έπρεπε" να κερδίσουν, με βάση τις ευκαιρίες που είχαν.

Ο ΠΑΟΚ τα έχει πάει εξαιρετικά στην απόδοση, αφού μαζί με την ΑΕΚ είναι η ομάδα με περισσότερα παιχνίδια ως "ανώτερη" (16). Ταυτόχρονα όμως τα έχει πάει τραγικά στην αποτελεσματικότητα, αφού έχει πάρει μόλις το 71% των βαθμών που "δικαιούται", το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ομάδες του Big-5.

Η ομάδα του Λουτσέσκου έχει εννέα νίκες και επτά ισοπαλίες σε αυτά τα 16 παιχνίδια κι από τους 48 βαθμούς που "δικαιούται" έχει πάρει μόλις 34.

Αυτές οι επτά ισοπαλίες του έχουν στερήσει 14 βαθμούς, την ώρα που η ΑΕΚ έχε αφήσει οκτώ βαθμούς ως "ανώτερη" και ο Παναθηναϊκός έχει μόνο δύο απώλειες (ισοπαλίες με Ιωνικό και ΟΦΗ) και έχει πάρει 35 από τους 39 βαθμούς στα 13 ματς που ήταν "ανώτερος" από τον αντίπαλό του.

Ολυμπιακός και Άρης δεν έχουν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα με το 74% και το 79% αντίστοιχα, αλλά κανείς από τους μεγάλους δεν έχει τη βαθμολογική αιμορραγία του ΠΑΟΚ.

Οι επτά ισοπαλίες που τον κράτησαν πίσω

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι επτά ισοπαλίες και τι έχει γίνει σε αυτές. Να θυμηθούμε όχι μόνο τα τελικά σκορ, αλλά την εικόνα στα xGoals, στις ευκαιρίες που είχε ο ΠΑΟΚ και ο αντίπαλός του.

5η Αγωνιστική: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 1-1, xGoals: 0.67 - 1.57 7η Αγωνιστική: Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 1-1, xGoals: 0.47 - 1.14 9η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Αστέρας 2-2, xGoals: 1.38 - 0.72 (χωρίς τα πέναλτι) 15η Αγωνιστική: Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 1-1, xGoals: 0.50 - 1.01 18η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 0-0, xGoals: 0.99 - 0.31 21η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-0, xGoals: 1.50 - 0.20 22η Αγωνιστική: Αστέρας - ΠΑΟΚ 2-2, xGoals: 0.72 - 1.47

Ο Δικέφαλος είχε τις ευκαιρίες να πάρει τη νίκη σ'αυτά τα επτά παιχνίδια και μάλιστα η μεγαλύτερη υπέρ του διαφορά ήταν απέναντι στον Ολυμπιακού στην Τούμπα, με τα xGoals στο 1.50-0.20.

Αναποτελεσματικότητα στην επίθεση, ατυχία στην άμυνα

Τι λέει η σούμα; Λέει πως στην επίθεση ο ΠΑΟΚ είχε 9.06 xGoals σ'αυτά τα επτά ματς, αλλά πέτυχε μόνο έξι γκολ, τρία λιγότερα απ'αυτά που θα "έπρεπε" με βάση τις ευκαιρίες του. Ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι του Δικεφάλου είχαν 3.59 xG και έβαλαν έξι γκολ.

Αναποτελεσματικότητα στην επίθεση, ατυχία στην άμυνα.

Δεκατρείς χαμένες μεγάλες ευκαιρίες για γκολ

Και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αν εστιάσει κανείς στην επίθεση. Σ'αυτά τα επτά ματς, ο ΠΑΟΚ είχε 16 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ και με αυτές πέτυχε μόνο τρία.

Δεκατρείς χαμένες μεγάλες ευκαιρίες και ποσοστό ευστοχίας σε αυτές μόνο 19%. Στα υπόλοιπα ματς του πρωταθλήματος ο Δικέφαλος έχει 23 μεγάλες ευκαιρίες και επτά γκολ, με 30% ευστοχία.

Συνολικά ο ΠΑΟΚ έχει 10/36 στις μεγάλες ευκαιρίες, με μόλις 28% ευστοχία, τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις ομάδες του Big-5. Θυμίζουμε ότι ο μέσος όρος της ευστοχίας στις μεγάλες ευκαιρίες είναι το 40%.

Ο Δικέφαλος φέτος δεν λέει να τελειώσει τις καλές φάσεις που δημιουργεί και τελικά αυτό του έχει κοστίσει πολύ περισσότερο στα παιχνίδια που είναι πραγματικά ανώτερος, παρά στα παιχνίδια που δυσκολεύεται.

Μπορεί λοιπόν το 2-2 στην Τρίπολη να ήρθε επειδή ο ΠΑΟΚ απέτυχε στο να διαφυλλάξει προβάδισμα δύο τερμάτων, όμως η συνολική εικόνα λέει ότι σε αυτές τις επτά ισοπαλίες έχει πληγωθεί περισσότερο από τη δική του αναποτελεσματικότητα.

Τα γκολ στο τέλος

Μαζί βέβαια με τα γκολ στο τέλος. Αυτά στέρησαν τρεις βαθμούς στην Κρήτη, στη Λιβαδειά και στην Τρίπολη. Και στις τρεις αυτές ισοπαλίες τα γκολ τις ισοφάρισης ήρθαν στις καθυστερήσεις.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως ο ΠΑΟΚ έφτασε μια ανάσα από το να την πατήσει και σε ένα άλλο παιχνίδι: 2η αγωνιστική, ο Ατρόμητος ισοφαρίζει σε 1-1 στο 92' στην Τούμπα, για να λυτρώσει τον Δικέφαλο ο Νάρεϊ στο 96'.

Απειρία στη διαχείριση λεπτομερειών; Έλλειψη συγκέντρωσης;Ανομοιογένεια μετά τις πολλές αλλαγές στο τέλος; Ο Λουτσέσκου σίγουρα ξέρει καλύτερα.

Θα έπρεπε να είναι μια ανάσα από την κορυφή

Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ κάνει καλή σεζόν στο χορτάρι που δεν καθρεφτίζεται όπως θα έπρεπε στη βαθμολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια ομάδα να παίρνει όλους τους βαθμούς που δικαιούται με βάση την απόδοσή της, το ποδόσφαιρο είναι από τη φύση του απρόβλεπτο και σκληρό.

Θα ήταν πολύ δύσκολο ο ΠΑΟΚ να έχει πάρει και τους 14 βαθμούς που έχει αφήσει σ'αυτά τα 16 παιχνίδια ως ανώτερος. Με μια "νορμάλ" αποτελεσματικότητα σαν της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει 5-6 βαθμούς περισσότερους, να "αγγίζει" τους 51 του Παναθηναϊκού και τους 50 (με ματς λιγότερο) της Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα