Προγνωστικά Mundobasket: Το 1.80 της Λιθουανίας και η τιτανομαχία Μιλουτίνοβ - Βαλανσιούνας

21:14 4/9/2023 - Πηγή: Sport 24

Η προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ ξεκινάει την Τρίτη το πρωί με την ευρωπαϊκή μονομαχία ανάμεσα στη Λιθουανία και τη Σερβία (05/09 11:45 ERT1/Novasports Start, Live από το SPORT24).

Η Λιθουανία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μία άπταιστη διαδρομή με 5x5 νίκες. Μάλιστα, η τελευταία κόντρα στην Team USA έχει εκτοξεύσει την ψυχολογία της Λιέτουβα, η οποία δικαιούται και με το παραπάνω να ονειρεύεται ένα μετάλλιο και

γιατί όχι το χρυσό, από τη στιγμή που κέρδισε το πρώτο φαβορί της διοργάνωσης.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η Λιθουανία είναι η πιο εύστοχη ομάδα του τουρνουά από το τρίποντο (46,4%) και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη, παρά το γεγονός ότι το ρόστερ της δεν φημίζεται για τους σουτέρ της.

Στο ματς με τις ΗΠΑ πάντως, οι Λιθουανοί σούταραν με απίστευτη αυτοπεποίθηση έξω από τα 6,75 και ουσιαστικά "εκτέλεσαν" τους Αμερικανούς από το τρίποντο, έχοντας 14/25 (56%). Η διαφορά άγγιξε τους 20 πόντους (31-12) στο πρώτο δεκάλεπτο με τη Λιέτουβα έκτοτε να αντέχει στην αντεπίθεση της Team USA.

Η Λιθουανία έδειξε έμπρακτα στο παρκέ ότι είναι ο ορισμός της ομάδας, έχοντας επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και άλλους δύο με 9. Πρώτος σκόρερ μάλιστα, ήταν από το βάθος του πάγκου ο άλλοτε παίκτης της Κύμης, Βάιντας Καρινιάουσκας με 15 πόντους.

Το γεγονός ότι στη Λιέτουβα άπαντες βάζουν τον εαυτό τους κάτω από το σύνολο και ότι ο Μακσβίτις αξιοποιεί όλο το εύρος του ρόστερ του, αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους χρόνους του Γιόνας Βαλανσιούνας. Ο NBAer των Λιθουανών είναι κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος παίκτης τους, ωστόσο αγωνίζεται στη φετινή διοργάνωση κάτι περισσότερο από 20 λεπτά κατά μέσο όρο. Όσο δηλαδή πρέπει για να είναι απόλυτα φρέσκος στα κρίσιμα σημεία των αγώνων.

Στον αντίποδα, η Σερβία παρά τις απουσίες των Γιόκιτς και Μίτσιτς, έχει στη θεωρία πολύ πιο κλασάτο υλικό σε σύγκριση με αυτό της Λιθουανίας, με παίκτες όπως ο Μπογκντάνοβιτς, ο Μιλουτίνοβ, ο Νίκολα Γιόβιτς, ο Γκούντουριτς και ο Μαρίνκοβιτς. Στο πιο δύσκολο παιχνίδι πάντως από τα πέντε που έδωσε μέχρι στιγμής η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς ηττήθηκε από την Ιταλία.

Οι Σέρβοι βέβαια, ήταν καταιγιστικοί στον "τελικό" πρόκρισης με τη Δομινικανή Δημοκρατία, έβαλαν 112 πόντους και με ρεκόρ 4-1 προκρίθηκαν δίκαια στα προημιτελικά. Η είδηση όμως ότι ο Σίμανιτς έχασε ένα νεφρό του από αγκωνιά, προκάλεσε σοκ στη σερβική αποστολή. Η Σερβία λοιπόν θα έχει και ένα έξτρα κίνητρο από εδώ και στο εξής στη διοργάνωση, καθώς θα παίξει και για τον άτυχο άσο 25χρονο άσος της Σαραγόσα.

Προγνωστικά Στοιχήματος

Στο παρελθόν, Λιθουανία και Σερβία έχουν αναμετρηθεί μόλις μία φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2010 όταν οι Λιθουανοί είχαν κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο με 33 πόντους του Λίνας Κλέιζα. Επίσης, οι δυο τους τα είπαν άλλες τέσσερις φορές σε Eurobasket από το 2009 ως το 2015 με τις νίκες να μοιράζονται.

Στοιχηματικά θεωρείται ο πιο αμφίρροπος από τους τέσσερις προημιτελικούς, με τη Λιθουανία να είναι οριακό φαβορί λίγο κάτω από το 1.90 και τη Σερβία να παίζει στο 1.95. Με βάση την πορεία που έχουν διαγράψει οι δύο ομάδες μέχρι στιγμής, η Λιθουανία το αξίζει περισσότερο, αφού έχει κερδίσει πολύ πιο δύσκολους αντιπάλους (ΗΠΑ, Μαυροβούνιο, Ελλάδα) σε σύγκριση με τη Σερβία. Οι Σέρβοι όμως, έχουν παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα κρίσιμα.

Αυτό που προκαλεί μία σχετική εντύπωση, είναι ότι το line της Λιθουανίας είναι στους 84,5 πόντους, ενώ μιλάμε για την πιο εύστοχη ομάδα του Mundobasket από το τρίποντο. Οι Λιθουανοί έχουν πετύχει σε όλα τα παιχνίδια τους πάνω από 90 πόντους, σκοράροντας κατά μέσο όρο 96,4! Στο 1.80 να πετύχουν τουλάχιστον 85 στον προημιτελικό.

Σε ατομικό επίπεδο, φυσικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα βγει νικητής από την τιτανομαχία ανάμεσα στον Μιλουτίνοβ και τον Βαλανσιούνας. Ο Σέρβος είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ στη EuroLeague και ο Λιθουανός ένα από τα καλύτερα πεντάρια στο NBA.

Είναι αρκετά πιθανό ο ένας να προσπαθήσει να φθείρει τον άλλον. Σημειώνεται, ότι στο ματς της Σερβίας με την Ιταλία, που ήταν το πιο physical που έδωσαν μέχρι στιγμής οι Σέρβοι, ο Μιλουτίνοβ υπέπεσε σε 4 φάουλ. Στο 2.00 να κάνει τουλάχιστον τρία φάουλ κόντρα στα… θηρία της Λιθουανίας (Βαλανσιούνας, Μοτιεγιούνας), σε ένα ματς που ούτως ή άλλως αναμένεται να πέσουν κορμιά.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Λιθουανία – Σερβία, 11:45

Λιθουανία Over 84,5 (απόδοση 1.80) Μιλουτίνοβ Over 2,5 φάουλ (απόδοση 2.00)
Keywords
Τυχαία Θέματα