Το προφίλ της Τενερίφης, αντιπάλου του Περιστερίου bwin: Το Pick and Roll των Χουέρτας-Σερμαντίνι και το πολυβόλο Γκάι

Το Περιστέρι bwin βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του απόψε, αφού αντιμετωπίζει την Τενερίφη (19:00, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24) στον πρώτο ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League.

Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της Ισπανικής ομάδας, η οποία εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στο BCL.

Το κυριαρχικό δίδυμο Χουέρτας-Σερμαντίνι και οι σουτέρ στο πλευρό τους

Όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος χρειαστεί να περιγράψουν πώς παιζόταν το Pick and Roll την πενταετία 2019-2024 στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά πιθανό απλώς να δείξουν αγώνες της Τενερίφης και τις συνεργασίες των Μαρσελίνιο Χουέρτας (15.8 πόντοι και 7.9 ασίστ, που δίνουν άλλους 18.8 πόντους ανά αγώνα) και Γκιόργκι Σερμαντίνι (11.6 πόντοι και 4.4 ριμπάουντ μέσο όρο). Ένα από τα καλύτερα δίδυμα κοντού-ψηλου στην Ευρώπη, με τις συνεργασίες του στο Pick and Roll να οδηγεί την Τενερίφη από το 2019 και - φυσικά - την φετινή σεζόν.

Οι δυο βετεράνοι βρίσκονται πλέον με κλειστά τα μάτια και πάνω τους έχει στηθεί η επίθεση της Τενερίφης. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Τενερίφη έχει τρέξει φέτος 337 Pick and Roll στο BCL. Ο Χουέρτας έχει εμπλακεί (ως χειριστής) σε 175 από αυτά και ο Σερμαντίνι (ως σκρινέρ) σε άλλα 157! Το νόημα είναι σαφές ξανά: Οι δύο τους αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επίθεσης της Τενερίφης. Δεν υπάρχει κάλυψη που δεν έχουν δει όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχουν αντιμετωπίσει.

Ο Χουέρτας είναι αυτός που κρατάει τα ηνία, η ικανότητά του στην εκτέλεση μετά από ντρίμπλα (συνήθως με ένα runner, ένα μικρό μπάσιμο δηλαδή που σουτάρει με το ένα πόδι από μέση απόσταση) και στην δημιουργια κάνει την αρχή, αφού μπορεί να δει κάθε πάσα (στον ψηλό που ρολάρει, σε τρίτο παίκτη δίπλα του ή στην αδύνατη πλευρά). Εξίσου σημαντική όμως είναι η παρουσία του Σερμαντίνι σε αυτό το Pick and Roll.

Ο Γεωργιανός σέντερ δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός finisher κοντά στο καλάθι. Είναι και καλός πασέρ. Συχνά επιλέγει να κάνει το λεγόμενο Short Roll μετά το σκριν (να σταματήσει δηλαδη στα 4-5 μέτρα) και να εξετάσει τις επιλογές του, βρίσκοντας τον ελεύθερο συμπαίκτη στην περιφέρεια. Ιδού ένα παράδειγμα.

Ο Χουέρτας παίζει Pick and Roll με τον Σερμαντίνι.

Ο Σερμαντίνι κάνει Short Roll και με την άμυνα της Χάποελ να κλείνει πάνω του βλέπει τον Σάστρε ελεύθερο στις 45 μοίρες, πασάροντας την μπάλα.

Ο Σάστρε ευστοχεί σε τρίποντο.

Ταυτόχρονα όμως, το δίδυμο των Χουέρτας-Σερμαντίνι δεν μένει εκεί. Οι δύο τους έχουν εξαιρετική συνεργασία και σε καταστάσεις handoff (σ.σ πάσα χέρι με χέρι), όπου ο Σερμαντίνι πασάει στον Χουέρτας και ο Βραζιλιάνος στην συνέχεια στήνει ένα γρήγορο Pick and Roll, ψάχνοντας τις επιλογές του, σε ένα γήπεδο με τρομερές αποστάσεις. Ο λόγος; Οι πολλοί σουτέρ που έχει στο ρόστερ η Τενερίφη, αφού διαθέτει έξι παίκτες που σουτάρουν τουλάχιστον με 34.4% στα τρίποντα την φετινή σεζόν (Σάστρε, Σαλίν, Βισέντο, Ντούρνεκαμπ, Χουέρτας, Αμπρομάιτις). Η λεπτομέρεια; Ο πιο επικίνδυνος όλων είναι ένας τύπος που φέτος σουτάρει με 32%. Και είναι ο άνθρωπος που έφερε τα πάνω-κάτω.

Ο Γκάι ανέβασε την επίθεση της Τενερίφης σε απίστευτα ύψη

Ο Κάιλ Γκάι δεν μπόρεσε να στεριώσει στον Παναθηναϊκό AKTOR. Επιστρέφοντας όμως στην αγαπημένη του Ισπανία βρήκε ρυθμό. Και αποδείχθηκε το κλειδί της πορείας της Τενερίφης, αφού έχει 20.6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μέσο όρο με 32% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής στο BCL.

Η επιρροή του Γκάι είναι σαφής. Η απόδειξη φαίνεται από ένα ακόμα γεγονός: Η Τενερίφη έχει σύμφωνα με το Hudl Instat την καλύτερη επίθεση στο BCL με 1.05 πόντους μέσο όρο ανά κατοχή. Πριν την έλευση του Γκάι αριθμούσε 1.03 πόντους ανά κατοχή, σε ένα εξαιρετικό νούμερο που θα την έφερνε ξανά στην πρώτη θέση. Στους 9 αγώνες που έχει τον Γκάι στο ρόστερ αυτός ο αριθμός έγινε ακόμα καλύτερος, φτάνοντας στους 1.07 πόντους ανά κατοχή.

Με λίγα λόγια: Η προσθήκη του Γκάτι μετέτρεψε μία ήδη τρομερή επίθεση σε… ασταμάτητη σε επίπεδο BCL. Η ικανότητα του Αμερικανού να σουτάρει μετά από ντρίμπλα βοήθησε ώστε ο Χουέρτας να μην χρειάζεται να τα κάνει όλα. Το δε γεγονός ότι μπορεί να βγει από σκριν δημιούργησε μία έξτρα συνθήκη. Ο λόγος είναι ότι ο τρόπος που κινείται χωρίς την μπάλα απασχολεί την αντίπαλη άμυνα, ανοίγοντας χώρους στους συμπαίκτες του.

Μία στοχευμένη άμυνα, που όμως έχει ψεγάδια

Η Τενερίφη είναι μία ομάδα που έχει ως ξεκάθαρο στόχο να κερδίσει από την επίθεσή της. Οι γκαρντ της δεν έχουν μέγεθος ή αθλητικά προσόντα, ενώ υστερεί σε ταχύτητα στην θέση του σέντερ για να το κάνει μέσω της άμυνάς της, παρά το μέγεθος που δίνουν οι φόργουορν της (Κουκ, Αμπρομάιτις, Ντούρνεκαμπ). Οι γκαρντ της όμως έχουν γρήγορα πόδια. Και η άμυνά της - αν και έχει ψεγάδια - έχει ξεκάθαρες αρχές, στις οποίες στηρίζεται.

Η Τενερίφη κάνει μία μίξη γενικά στο πώς καλύπτει το Pick and Roll. Γενικά οι ψηλοί της αμύνονται με level (ανεβαίνουν στο ύψος του σκριν), αλλά όταν στο παρκέ είναι ο Σερμαντίνι μπορεί να παίξουν Hedge Out (να βγει ο ψηλός δυναμικά), επειδή ο Γεωργιανός έχει σπουδαία χέρια και ασκεί πίεση. Την ίδια στιγμή όμως προσαρμόζονται. Υπάρχουν στιγμές που στις 45 μοίρες (όταν ο Γκάι μαρκάρει περιφερειακό) παίζουν “ICE”. Αρνούνται δηλαδή τον κεντρικό διάδρομο, στέλνοντας τον παίκτη στην πλάγια γραμμή. Ιδού ένα παράδειγμα σε έναν αγώνα με την Καρσίγιακα, όπου ο Γκάι παίζει “ICE” τον Κέλαν Μάρτιν, στέλνοντάς τον δεξιά:

Στα δύο ματς με το Περιστέρι bwin η Τενερίφη πάντως έδειξε διάθεση να κάνει διάφορες μίξεις: Τον Ράγκλαντ τον μάρκαρε στο αριστερό χέρι του (το “καλό” του) στέλνοντάς τον δεξιά. Με τον Λοβ συχνά έπαιζε ICE. Τον Ξανθόπουλο και τον Πουλιανίτη τους μάρκαρε είτε παίζοντας Level, είτε και Drop (ο ψηλός έμενε πίσω, δίνοντας το σουτ). Το νόημα σαφές: Η Τενερίφη έχει μεν αρχές, αλλά δεν φοβάται να δείξει ελαστικότητα.

Η άμυνα της Τενερίφης πάντως σε γενικές γραμμές θεωρείται μέτρια. Δέχεται 0.98 πόντους ανά κατοχή, ενώ μετά την έλευση του Γκάι αυτός ο αριθμός έχει εκτοξευτεί στους 1.03 πόντους ανά κατοχή. Υπάρχουν ανοίγματα. Οι βοήθειες που δίνονται από την αδύνατη πλευρά δίνουν ευκαιρίες για σουτ. Στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων το Περιστέρι bwin έβαλε αυτά τα σουτ και νίκησε.

Μία πρόκληση για το Περιστέρι bwin

Το Περιστέρι bwin έχει μπροστά του μία σπουδαία ομάδα, η οποία εδώ και 5 χρόνια έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της σε Ευρώπη και Ισπανία. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη όμως έχει φτάσει με την αξία της μέχρι το Final Four του Βελιγραδίου και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τον τερματισμό.

Το Περιστέρι bwin πρέπει να δειξει χαρακτήρα. Η ικανότητα του Ράγκλαντ στην δημιουργία και των Λαβ, Γουίλιαμς στην εκτέλεση θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στην περιφέρεια. Το μέσα-έξω παιχνίδι και το μέγεθος του Κασελάκη και του Ντάνγκουμπιτς το ίδιο. Οι Ρένφρο και Τόμπσον θα πρέπει να τα βάλουν με τον Σερμαντίνι. Δεν υπάρχει περιθώριο να μην υπάρχουν πολλοί διακριθέντες σε αυτό το ματς αν θέλουν οι “Πρίγκιπες” να νικήσουν.

Στο τέλος της ημέρας, η πορεία του Περιστερίου bwin χαρακτηρίζεται ήδη ονειρεμένη. Είναι όμως στο χέρι όλων αυτή η σεζόν να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τενερίφης, Περιστερίου, Pick, Roll, Χουέρτας-Σερμαντίνι, Γκάι,tenerifis, peristeriou, Pick, Roll, chouertas-sermantini, gkai