31 μέτρα για την αγορά καυσίμων προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμ​ού

Παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια λειτουργίας της αγοράς καυσίμων προτείνει στη νέα της γνωμοδότηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ανακοίνωσε σήμερα αναλυτικά τα 31 μέτρα που προτείνει.

Μεταξύ άλλων προτείνεται να γνωστοποιείται από τα διυλιστήρια το κόστος τήρησης των αποθεμάτων και να συσταθεί ο ανεξάρτητος φορέας για τα αποθέματα.

Στις εταιρείες εμπορίας προτείνεται να γίνει υποχρεωτική η γραπτή σύμβαση μεταξύ εταιρειών και

πρατηρίων, να αναγράφεται η χρονική διάρκεια των εκπτώσεων στα παραστατικά που δίνουν στα πρατήρια, να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου για χορήγηση άδειας εμπορίας και να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκευτικών χώρων που συνδέονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα οχήματα.

Στη λιανική προτείνεται να εγκατασταθούν συστήματα εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των πετρελαιοειδών, να επιτραπεί η διακίνηση προϊόντων με βυτιοφόρο ΙΧ ή ΔΧ σε κάτοχο άδειας λιανικής που δε διαθέτει σήμα, υπό την προϋπόθεση ότι το βυτιοφόρο θα φέρει εμφανώς την αναγεγραμμένη την επωνυμία του κατόχου άδειας λιανικής εμπορίας, να καταστεί αποκλειστική η ευθύνη των κατόχων άδειας λιανικής ΑΠ για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινούν, να διερευνηθεί η δυνατότητα αλλαγής των συμβάσεων των πρατηρίων στις ΕΟ.
Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει η ΕΠΑΝΤ είναι:
Ι. Στάδιο διύλισης
1. Να υποχρεωθούν οι εταιρίες διύλισης να γνωστοποιούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που χρεώνουν τις εταιρίες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές, τόσο στην εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης) όσο και στη διεθνή αγορά (αεροπορικά, ναυτιλιακά καύσιμα).
2. Να υποχρεωθούν οι εταιρίες διύλισης να προβαίνουν σε αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση (premium) που χρεώνουν τις εταιρίες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές, τόσο στην εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης) όσο και στη διεθνή αγορά (αεροπορικά, ναυτιλιακά καύσιμα), και να γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
3. Να συσταθεί Ανεξάρτητος Οργανισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας (ειδικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία της αρμόδιας αρχής), κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο οποίος θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων, έναντι καθορισμένου τιμήματος που θα καταβάλλεται από όλους τους υπόχρεους αναλογικά με τις καταναλώσεις τους κατά το προηγούμενο έτος (και όχι αναλογικά με τις εισαγωγές που πραγματοποίησαν). Σε διαφορετική περίπτωση, να προκριθεί η καθιέρωση ενός συστήματος ρυθμιζόμενης πρόσβασης τρίτων (regulated third-party access) στους αποθηκευτικούς χώρους των εταιριών διύλισης ή εμπορίας ή και τρίτων, για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, με την εκ των προτέρων διοικητική ρύθμιση των όρων, κανόνων τιμολόγησης ή / και τιμών για τη χρήση της αναγκαίας υποδομ

Keywords
Τυχαία Θέματα