984: Φάκελος «Ερμού»

Μία βόλτα στην Ερμού του χθες και του σήμερα κάνει ο Α984 με τη βοήθεια της Χριστιάννας Κούσιου και της Καλλιόπης Ασλανίδου , οι οποίες συνομιλούν με τον «πρίγκηπα της Ερμού» Ευτύχιο Αλεξανδράκη.

Η έρευνα παρουσιάζεται από σήμερα έως και την Παρασκευή στην εκπομπή «Η επόμενη δόση» με τη Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

H Ερμού, ο δικός μας πασίγνωστος εμπορικός δρόμος, φιγουράρει ετησίως, στη λίστα με τους ακριβότερους δρόμους στον κόσμο, κάνοντας παρέα με την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Κυμαινόμαστε γύρω στη 10η, 11η θέση, αλλά έτσι όπως πάμε πολύ δύσκολα θα βγούμε από αυτή

την τιμητική λίστα.

Εμείς που περπατάμε στα πλακόστρωτά της και χαζεύουμε στις βιτρίνες και τα μοντελάκια, οφείλουμε η βόλτα μας στον Κλεάνθη και τον Σάουμπερτ, που στις αρχές του 19ου αιώνα, έκαναν τη χάραξη, για να συνδέσουν την πλατεία Συντάγματος, με το Γκάζι.

Αντιθέτως προς την γνωστή μας Πλατεία Συντάγματος, που άλλαξε πολλά ονόματα, αφού ξεκίνησε ως Πλατεία Θουκυδίδου, Κήπος των Μουσών, Πλατεία των Ανακτόρων, για να καταλήξει το 1844, στο σημερινό της όνομα, η νέα οδός που ανοίχθηκε τον καιρό του Όθωνα, κράτησε το αρχικό της όνομα, γιατί το όνομα πήγε πακέτο με τον σκοπό ύπαρξης του νέου δρόμου. Ο δρόμος σκοπόν είχε να στεγάσει τα εμπορικά και να μαζέψει την εμπορική κίνηση της πρωτεύουσας, γι αυτό και του δόθηκε το όνομα Οδός Ερμού, από τον αρχαιοέλληνα θεό Ερμή, τον προστάτη του εμπορίου.

Και πραγματικά, ο δρόμος, από την Καπνικαρέα μέχρι το Σύνταγμα, ήταν γεμάτος με υπέροχα καταστήματα, ευρωπαϊκού στυλ, που πωλούσαν είδη γυναικείου στολισμού, καπέλα, χαλιά, μεταξωτά.
Κατεβαίνοντας όμως κάτω από την Καπνικαρέα, προς το Μοναστηράκι, ο δρόμος άλλαζε στυλ και γινόταν πιο γλυκερός, μιας και συγκέντρωνε όμορφα νεοκλασικά σπίτια, αλλά και πολλά ζαχαροπλαστεία της εποχής, που προσέφεραν τρίγωνα και μπακλαβάδες. Κάτω από το Μοναστηράκι, προς το Θησείο, ο δρόμος συγκέντρωνε κουρεία, ταβέρνες, χάνια, τενεκετζίδικα, ενώ όσο πιο κάτω πήγαινε, γινόταν ακάθαρτος, με σπίτια ετοιμόρροπα και χαλάσματα.

Αυτός ο δρόμος σήμερα αποτελεί μέρος του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας και έχει αρχίσει η ανάπλασή του, δεδομένου ότι θα αποτελέσει μέρος του μεγαλόπνοου σχεδίου, της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας.

Για να μην αναθεματίζουμε τους σημερινούς πολιτικούς, αφού από παλιά το 'χε η κούτρα μας. Η οδός Ερμού, είχε χαραχθεί πιο πλατιά, αλλά, δύο γνωστοί τότε, δημοτικοί σύμβουλοι, πίεσαν και πέτυχαν να στενέψει ο δρόμος, για να μην πειραχτούν τα οικόπεδά τους .

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου η Ερμού πραγματικά βιώνει δύσκολες μέρες: Στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010, αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας που έβαλαν λουκέτο. Στην οδό Σταδίου, το ποσοστό αγγίζει το 34% και ακολουθούν η Ακαδημίας με 26% και η Ερμού με 25%. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην οδό Πατησίων φτάνει το 26%, ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα του δρόμου ανά εμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα