Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του 9ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00, θα συζητηθούν πολιτικές μείωσης της βλάβης από τις εξαρτήσεις, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και τα καλά παραδείγματα από την Ευρώπη, με ομιλητές από Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία.

To Φεστιβάλ

«Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις» είναι

το κεντρικό σύνθημα του 9ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ Αθηνών, «για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί ναρκωτικών ουσιών» σύμφωνα με τους διοργανωτές του.

Κάθε χρόνο, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις για «πιο ανθρώπινες, αντιαπαγορευτικές πολιτικές πουδεν αντιμετωπίζουν τη χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα αλλά περιορίζουν τις βλάβες στον άνθρωπο και την κοινωνία και οδηγούν στην απεξάρτηση του χρήστη από το παράνομο εμπόριο, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το τελευταίο» υποστηρίζουν οι ίδιοι.

«Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε μια σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα των ναρκωτικών, που να βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, να βασίζεται στην εμπειρία άλλων χωρών, να μη συζητάμε με στερεότυπα καιταμπού, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε αναποτελεσματικές πολιτικές που έχουν πληρώσει και η κοινωνία και πολλοί άνθρωποι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

Ο κ. Χρυσόγελος χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρον αυτό το τριήμερο από την άποψη ότι επικεντρώνεται στην εμπειρία επιστημόνων, γιατρών, πολιτικών, αστυνομικών, πάνω σε αυτά τα θέματα» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση που να ταιριάζει σε όλες τις χώρες. Κάθε χώρα μπορείνα αναπτύξει τη δική της στρατηγική που θα επικεντρώνεται περισσότερο στη μείωση της βλάβης, στην προστασία της υγείας του χρήστη και στη σταδιακή απεξάρτηση, όχι, όμως, μέσα από τις απαγορεύσεις αλλά μέσα από τη σωστή πληροφόρηση. Στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια απαγορευόταν η χρήσητης κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μια στρατηγική που επιδοτούσε τις καλλιέργειες και σε πολλές χώρες αξιοποιούσαν τα προϊόντα αυτά». Όπως υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του Οικολόγων Πράσινων, «μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή βρίσκεται εξαιτίας της απαγορευτικής πολιτικής, ενώ, σε άλλες χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις».

«Έχουμε παρατηρήσει πως τα τελευταία 50-60 χρόνια οι κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται, που ποινικοποιούν τη χρήση, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημααντί να το λύσουν, δημιουργούν μεγαλύτερη βλάβη και δεν προλαμβάνουν. Υπάρχει μία διεθνής αναγνώριση και κινητοποίηση, ότι πλέον πρέπει να περάσουμε σε εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισης ,τα οποία θα εστιάζουν στην αποποινικοποίηση της χρήσης των ουσιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, ο Μιχάλης από του Οικολόγους Πράσινους. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε «δεν μιλάμε για νομιμοποίηση των ναρκωτικών, μιλάμε για αποποινικοποίηση της χρήσης. Να μη θεωρείται ο χρήστης εγκληματίας, αλλά κάποιος άνθρωπος που χρήζει θεραπείας και επανένταξης στην κοινωνία. Δεν μιλάμε για αποποινικοποίηση της εμπορίας των ναρκωτικών. Με την αποποινικοποίηση της χρήσης, θέλουμε ο χρήστης να μηνέχει επαφή με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα και με αυτό τον τρόπο να την αποδυναμώσουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται, οι πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο την αστυνομία δεν έχουν βελτιώσει καθόλου την κατάσταση, ίσα-ίσα που έχουμε περισσότερους χρήστες από ποτέ, έχουμε προβλήματα πολυτοξικομανίας και αλόγιστης χρήσης ουσιών και σε μικρές ηλικίες. Υπάρχουν καλά παραδείγματα στην Ευρώπη απ' όπου βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.Στηρίζεται πάνω στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην απεξάρτηση, στην επανένταξη των χρηστών και σε ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο. Οι χώρες αυτές είναι η Τσεχία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία».

Οι εκδηλώσεις των δύο πρώτων ημερών, που πραγματοποιούνται φέτος στο πλαίσιο του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ 8-11 Μαΐου, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων. Η ενημερωτική εκδήλωση της 8ης Μαΐου, στοΠνευματικό Κέντρο του δήμου, αφορά την «ιατρική χρήση της κάνναβης στηνΕυρώπη» ενώ η ενημερωτική εκδήλωση της 9η Μαΐου, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αφορά τις «πολιτικές μείωσης της βλάβης, καλά παραδείγματα από την Ευρώπη και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης». Θα ακολουθήσουν στις 10 και 11 Μαΐου εκδηλώσεις στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας.

Και με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα