Aναβάθμιση συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου

Τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε το Γάλλο υπουργό για τη σταθερή

υποστήριξη και τις θέσεις αρχών που τηρεί η χώρα του στο κυπριακό πρόβλημα και τον ενημέρωσε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα θέματα της ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογο για τη μέχρι τώρα πορεία, υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή προεδρία εργάζεται εντατικά και δημιουργικά για να προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πάγια θέση της Γαλλίας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Τόνισε, επίσης, την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν ότι στόχος είναι η στήριξη των λαών για εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και κρατών και η επικράτηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα