Cyprus Popular Bank: Καθαρά κέρδη €54,8 εκατ. το α΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη €54,8 εκατ., τα οποία περιλαμβάνουν όφελος από αναβαλλόμενη φορολογία ύψους €84,7 εκατ., κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Cyprus Popular Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 25% στα 247 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές καταθέσεις παρέμειναν αμετάβλητες στα 20 δισ. ευρώ σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Εξελίξεις υλοποίησης του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης

Ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας ανακοίνωσε

στο τέλος Φεβρουαρίου 2012, ένα περιεκτικό πλάνο για την κεφαλαιακή του ενίσχυση το οποίο σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα:

• Το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,8 δις μέσω δικαιωμάτων προτίμησης, έχει εγκριθεί και περιλαμβάνει όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αναδοχή της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

• Η πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου ύψους €738 εκ., περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου και η ανταλλαγή του δευτεροβάθμιου κεφαλαίου ύψους €415 εκ., ήδη διανύει την περίοδο έκφρασης ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

• Η διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου του Ομίλου έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 9% μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού σε ετήσια βάση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης στο σύνολό του, αναμένεται να διαμορφώσει το σύνολο των αναμορφωμένων εποπτικών κεφαλαίων σε €2,6 δις στις 31 Μαρτίου 2012. Αντίστοιχα ο αναμορφωμένος δείκτης κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΑΤ αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,2%, ενώ ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 10,2% και ο δείκτης συνολικών εποπτικών κεφαλαίων σε 10,3%, καθιστώντας την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου πλήρως σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις της ΕΑΤ.

Έσοδα & έξοδα

Το σύνολο των εσόδων του α΄ τριμήνου 2012 διαμορφώθηκε σε €247 εκ. έναντι €198 εκ. το δ΄ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση τα συνολικά έσοδα αναπροσαρμοσμένα για το κέρδος από την πώληση θυγατρικών εταιρειών ήταν 7,5% χαμηλότερα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) μειώθηκαν 2% σε ετήσια βάση και 14% σε τριμηνιαία βάση σε €177 εκ. το α΄ τρίμηνο 2012, αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την επιδείνωση του περιθωρίου καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους (ΝΙΜ) ανήλθε σε 2,38% αυξημένο κατά 46 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της επιτυχημένης προσπάθειας για ανατιμολόγηση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις περιοχές που ο Όμιλος έχει παρουσία.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €40 εκ. το α΄ τρίμηνο 2012, 13% χαμηλότερα σε ετήσια βάση και 9% χαμηλότερα σε τριμηνια

Keywords
Τυχαία Θέματα