Draghi: Στην ατζέντα μας η ανάπτυξη

Το θέμα της ανάπτυξης θα πρέπει να τεθεί και πάλι στην ευρωπαϊκή ατζέντα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi κάνοντας λόγο για ένα σύμφωνο ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Draghi
υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την διόρθωση των ανισορροπιών εντός της Ευρωζώνης και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Σημείωσε εξάλλου ότι μετά την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε παράλληλα ότι δεν συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει το outlook για την κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να βλέπει σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους.

Εμφανίστηκε ωστόσο πιο ευέλικτος όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνοντας ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι πιθανόν να παραμείνουν άνω του 2% το 2012, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι "επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι ", όπως στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Επανέλαβε εξάλλου ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένει ότι οι εξελίξεις στις τιμές θα παραμείνουν σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών στον ορίζοντα που ενδιαφέρει τη νομισματική πολιτική.

Για τις προοπτικές στην Ευρωζώνη σημείωσε ότι διατηρείται η αβεβαιότητα. Επανέλαβε ότι για το επόμενο διάστημα η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά κατά  τη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή, διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι στο οικονομικό outlook.

Όπως σημείωσε οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν ειδικότερα το ενδεχόμενο νέας όξυνσης των εντάσεων στις αγορές χρεογράφων της ζώνης του ευρώ και δυνητικής μετάδοσής τους στην πραγματική οικονομία, όπως και με το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των τιμών των εμπορευμάτων.

"Αποφύγαμε μια πολύ σοβαρή πιστωτική κρίση"

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε εξάλλου ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και ιδιαίτερα οι δύο πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας απέτρεψαν την εκδήλωση "μιας πολύ σοβαρής πιστωτικής κρίσης".

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία μέχρι το Μάρτιο επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και, ως εκ τούτου, την αποφυγή τυχόν απότομης και μη ομαλής προσαρμογής των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επανέλαβε εξάλλου ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου εκδηλωθεί πλήρως η θετική επίδραση των μη συμβατικών μέτρων του Ευρωσυστήματος και ενισχυθεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων όταν ανακάμψει η ζήτηση, ενώ υπενθύμισε ότι η δεύτερη πράξη πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης τριετούς διάρκειας διακανονίστηκε μόλις την 1η Μαρτίου 2012.

Για το θέμα των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχ
Keywords
Τυχαία Θέματα