Eρευνούν απόπειρα δολοφονίας Ινδού

Η βρετανική αστυνομία δρομολόγησε σήμερα έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας, εν μέση οδώ στο Λονδίνο, ενός Ινδού απόστρατου στρατηγού, ο οποίος είχε ηγηθεί μίας αμφιλεγόμενης επιδρομής κατά τεμένους των Σιχ το 1984.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε αργά χθες ότι μία συμμορία από τέσσερις άνδρες προσπάθησε να δολοφονήσει έναν 78χρονο σε δρόμο του κεντρικού Λονδίνου την Κυριακή. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινιζόταν η ταυτότητα του θύματος.

Όμως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Πρες Ασοσιέισον και το BBC

κατονόμασαν το θύμα ως τον αντιστράτηγο Κουλντίπ Σινγκ Μπραρ, ο οποίος είχε ηγηθεί της επιχείρησης για την εκδίωξη ενόπλων μαχητών Σιχ από το Χρυσό Τέμενος στην ιερά πόλη της εθνότητας αυτής Αμριτσάρ πριν από 28 χρόνια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο Όξφορντ Σέρκους, στο κέντρο του Λονδίνου, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο Μπραρ έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο χθες.

Ο απόστρατος αξιωματικός, που περιλαμβάνεται στους καταλόγους των προγραφών διάφορων οργανώσεων Σιχ, βρισκόταν στη Βρετανία για ιδιωτική επίσκεψη.

Ο Μπραρ ήταν επικεφαλής δυνάμεων το 1984 κατά την επιχείρηση Γαλάζιο Άστρο, η οποία είχε στόχο την εξολόθρευση των μαχητών Σιχ που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία του Χαλιστάν. Περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ τους στασιαστές, στρατιώτες και προσκυνητές είχαν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση στο τέμενος, η οποία προκάλεσε την εκρηκτική αντίδραση της κοινότητας των Σιχ.

Σε συνεντεύξεις του προς ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπραρ τόνισε πως η επίθεση που δέχθηκε ήταν «απόπειρα δολοφονίας» από συμπαθούντες της υπόθεσης του Χαλιστάν, οι οποίοι σκόπευαν να τον σκοτώσουν για τον ρόλο του στην επιχείρηση Γαλάζιο Άστρο.

«Τέσσερις γενειοφόροι άνδρες, με σκληρό ύφος, φορώντας μπλε σακάκια και μαύρα ρούχα χύθηκαν πάνω μου. Ένας από αυτούς έσπρωξε τη σύζυγό μου, η οποία έπεσε κατάχαμα κι άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια. Τρεις από αυτούς μου επιτέθηκαν. Ένας τράβηξε στιλέτο κι επιχείρησε να με δολοφονήσει», τόνισε ο Μπραρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, περιγράφοντας το πώς αντιστάθηκε, αποτρέποντας τα χειρότερα, αν και δέχθηκε ένα επιφανειακό πλήγμα στον αυχένα.

Ο επιτιθέμενοι έμοιαζαν με Σιχ, διαπίστωσε ο Μπραρ, προσθέτοντας πως είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του νωρίτερα, ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα