Fitch: Κρίσιμες οι επαναληπτικές εκλογές

Τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου και η αποτυχία σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού, καθιστά πιθανή τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιούνιο, τονίζει η Fitch Ratings σε σημερινή της ανάλυση.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης η εκλογή ή ο σχηματισμός μιας ελληνικής κυβέρνησης απρόθυμης ή ανίκανης να τηρήσει τους όρους του προγράμματος της τρόικας, θα αυξήσει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας
από την ευρωζώνη.

«Εάν χρειαστεί να γίνουν, οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη», αναφέρει η Fitch Ratings.

Οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση.

Και συνεχίζει ο οίκος επισημαίνοντας ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης είτε αργότερα καθώς η οικονομία θα αποτύχει να σταθεροποιηθεί, θα τοποθετήσει όλα τα κράτη της ευρωζώνης σε Rating Watch Negative καθώς θα επανεξετάσει τις συστημικές και συγκεκριμένες για κάθε χώρα επιπτώσεις από μια ελληνική έξοδο.

Όπως προσθέτει, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, οι αξιολογήσεις των κρατών που έχουν τώρα αρνητικές προοπτικές (Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Βέλγιο), θα κινδυνεύσουν άμεσα με υποβάθμιση.

«Η πιθανότητα και οι επιδράσεις από μια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθούν από την απάντηση της Ευρώπης και από την επιτυχία της να περιορίσει το contagion, καθώς και από το εάν θα σχηματίσει ένα αξιόπιστο όραμα μιας αναδιαρθρωμένης Ευρώπης. Παρόλα αυτά, οι κρατικές αξιολογήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα βρεθούν σε ρίσκο.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα