Fitch: Υποβάθμιση 18 ισπανικών τραπεζών

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας 18 ισπανικών τραπεζών και του δείκτη βιωσιμότητας (VR) 15 τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings. Την ίδια στιγμή ο οίκος τοποθέτησε τις αξιολογήσεις 3 τραπεζών σε Rating Watch Negative
(RWN) ενώ διατήρησε σε RWN πέντε τράπεζες. Επίσης αναθεώρησε το Support Rating Floor (SRF) σε 4 τράπεζες. Η κίνηση του οίκου ακολουθεί την υποβάθμιση της χώρας σε ΄BBB΄/Αρνητικό outlook από ΄A΄/αρνητικό outlook στις 7 Ιουνίου.

Η Fitch έλαβε υπόψη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων συγκεκριμένων τραπεζών λόγω της έκθεσης τους στον κατασκευαστικό και κτηματομεσιτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον οίκο η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2013 ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για μικρή ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται από την κίνηση της Fitch είναι εγχώρια ιδρύματα και έτσι η ικανότητα άντλησης εσόδων, το προφίλ κινδύνου, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και το κόστος της είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην εξέλιξη της ισπανικής οικονομίας και της στεγαστικής της αγοράς.

Από τις υποβαθμίσεις ξεχωρίζει αυτή της CaixaBank σε ΄BBB΄ από ΄A-΄, της La Caixa σε ΄BBB΄ από ‘A-΄ και της Bankia σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα