H Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην ΕΕ το 2020

Την άποψη ότι το 2020 είναι μία ρεαλιστική ημερομηνία για την ένταξη της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο οι ηγέτες της να αρχίσουν να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις διατύπωσε ότι ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη χώρα Πέτερ Σόρενσεν.

«Δεν κάνουν λάθος όσοι μιλούν για το 2020 ως τη χρονιά ένταξης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κοιτάξουμε την εμπειρία της περιοχής, της Κροατίας και της Σλοβενίας κι αν συνυπολογιστούν τα 2,5 χρόνια που είναι αναγκαία για τη μελέτη σκοπιμότητας», τόνισε ο κ. Σόρενσεν σε δηλώσεις του

στον τηλεοπτικό σταθμό «BN».

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι η μοναδική χώρα της νοτιανατολικής Ευρώπης, που δεν έχει καταθέσει αίτηση ένταξης στην ΕΕ.

Σε πρόσφατη συνάντηση στο Σαράγεβο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε απογοήτευση, επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έχασαν την πρώτη προθεσμία, έως τις 31 Αυγούστου, για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είχαν δεσμευθεί στο τέλος Ιουνίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ότι έως τις 31 Αυγούστου θα επιτύχουν συμφωνία για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε να εναρμονιστεί με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σεϊντίτς - Φίντσι».

Οι Σεϊντίτς - Φίντσι μήνυσαν τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, καθώς ως εκπρόσωποι της κοινότητας των Ρομά και της εβραϊκής κοινότητας αντίστοιχα, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τριμερή συλλογική προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε υπέρ των Σέιντιτς- Φίντσι, το Δεκέμβριο του 2009, ζητώντας από τις αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να άρουν τις διατάξεις του Συντάγματος που συνιστούν διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων και να προβούν σε μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και στην εκλογική νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα