Kαταστροφικές συνέπειες το βέτο Ρωσίας και Κίνας

Το συριακό καθεστώς "ζει τις τελευταίες ημέρες του", υποστήριξε σήμερα από τη Ρώμη ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, ο νέος επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (CNS), του κυριότερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

"Το καθεστώς ζει τις τελευταίες ημέρες του", είπε ο Σάιντα στους δημοσιογράφους μετά τις επαφές που είχε στη Ρώμη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τζούλιο Τέρτσι, προσθέτοντας ότι το βέτο που άσκησαν Κίνα και Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

θα μπορούσε να έχει "καταστροφικές συνέπειες" για τη χώρα του.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα παράνομο καθεστώς να σφαγιάζει τον ίδιο του το λαό. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να ζητήσουμε από τους Φίλους της Συρίας, μια ομάδα που αποτελείται από εκατό χώρες και χαίρει διεθνούς νομιμότητας, να προχωρήσει και να μιλήσει στο καθεστώς με μια φωνή", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα που ακολουθεί ο ΟΗΕ είναι "ξεπερασμένο".

Ρωσία παρέχει βαρύ οπλισμό στο συριακό καθεστώς και συνεχίζει να του παρέχει πολιτική κάλυψη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε ο Σάιντα. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι επειδή τα γεγονότα θα πέσουν σε μια δίνη που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αυτό θα είναι καταστροφικό τόσο για τη Συρία όσο και για όλη την περιοχή", συνέχισε.

"Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι μήπως αυτό που συνέβη πριν από λίγες ώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας δώσει στο συριακό καθεστώς την εντύπωση ότι διαθέτει επαρκή προστασία εκ μέρους ορισμένων μονίμων μελών", είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός, εκφράζοντας το φόβο μήπως η Δαμασκός θεωρήσει ότι είναι ελεύθερη "να διαπράξει ακόμη χειρότερες βιαιότητες".

Ο Τέρτσι εξέφρασε τη λύπη του για "τα δύο εκατομμύρια των εκτοπισμένων μέσα στη χώρα, τους 20.000 νεκρούς, τους 70.000 τραυματίες, τους 170.000 συλληφθέντες και τους 70.000 αγνοούμενους", ζητώντας να γίνει κατεπείγουσα σύγκληση των Φίλων της Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα