Monti: Κατηγορεί χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Μonti τόνισε ότι, για την αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα οφείλονται μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις αξιωματούχων από Σκανδιναβικές χώρες που είχαν ως αποτέλεσμα την δυσπιστία απέναντι στις αποφάσεις που είχαν προηγηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Φινλανδία και Ολλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους να επιτραπεί στον ESM να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά.

Όπως μεταδίδει το Reuters,
στα πλαίσια Συνεδρίου στο Aix-En-Provence ο Ιταλός Πρτωθυπουργός είπε ότι, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα, αλλά πρότεινε να περιλαμβάνει και άλλα μέλη της ΕΕ όπως την Βρετανία και την Πολωνία.

Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν πρέπει να γίνει προσπάθεια για μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική διαδικασία, που να βασίζεται μόνο στην ευρωζώνη.

«Ξέρω ότι στην Γαλλία είναι διαδεδομένη αυτή η άποψη αλλά εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου», επισήμανε. «Θα ήταν καλύτερο να μην απομονωθούμε από τα άλλα μέλη της ΕΕ», διευκρίνισε.

Επιπλέον ανέφερε ότι, η Ιταλία μπορεί να θεωρείται από την Βόρεια Ευρώπη ως οφειλέτης χώρα, αλλά δεν ζήτησε ποτέ ούτε ένα ευρώ από το EFSF και το ESM. «Έχουμε συμβάλει σε ανάλογο βαθμό με την Γαλλία και λίγο λιγότερο από την Γερμανία στις διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και ακόμα των ισπανικών τραπεζών», επισήμανε.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα