Eμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Χάσμα δύο δις χωρίζει Αθήνα και δανειστές οι οποίοι επιμένουν στη δική τους πρόταση και χθες στις Βρυξέλλες δεν δέχθηκαν να συζητήσουν τις ελληνικές εναλλακτικές επιμένοντας σε εισπρακτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Δεν έχουν διάθεση για διαπραγμάτευση λέει η Αθήνα με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες

και να στέλνει μήνυμα ότι αναμένει από τους θεσμούς να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, στο Λουξεμβούργο με το χρόνο να πιέζει. Για το πώς βλέπει η ΕΚΤ τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ενημερώνει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι.


Ραγδαία η πτώση του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κι ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και τις αποφάσεις που θα λάβει για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα και για την αξία των ενέχυρων που δίνουν.


Σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας σε μισή ώρα στο Μαξίμου, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός έχει συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Νίκο Παππά. Πάντως η κυβέρνηση δεν σκέπτεται το ενδεχόμενο σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.


«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από 5 χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στο ρεαλισμό», δηλώνει ο Πρωθυπουργός στην Εφημερίδα των Συντακτών.


«Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων. Λάθος λογική με λάθος στοιχεία», έγραψε στο twitter ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ. Όποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία» τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».


«Μας ζητούν να καταργήσουμε ακόμα και τα κατώτερα όρια στις συντάξεις» είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Νεκτάριο Νότη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο γγ κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.


«Η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί, δεν κάνει πίσω στις θέσεις της επάνω στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Οι δανειστές τορπίλισαν τη συμφωνία. Μας θέλουν υποταγμένους αλλά ο Τσίπρας δεν θα τους το δώσει αυτό», δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος ζήτησε εκ νέου δημοψήφισμα ή εκλογές μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.


«Αυτοί οι κύριοι θέλουν να γονατίσουν μια ανεξάρτητη χώρα. Εμείς δεν θα γονατίσουμε», δήλωσε επίσης στο ΜΕΓΚΑ ο έτερος αντιπρόεδρος της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.


Να πάει σε ρήξη με τους δανειστές, να αφήσει το Μαξίμου και να κατέβει στις πλατείες μαζί με τους πολίτες, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Για «εναλλακτικές λύσεις» καλεί την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσω του Iskra.gr ενώ ζητά να μη κάνει καμία υποχώρηση έναντι των δανειστών.

Σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Την αίσθηση του επείγοντος και του ότι “η μπάλα” βρίσκεται πλέον στο “γήπεδο” της Ελλάδας δίνουν τα μηνύματα των Ευρωπαίων σήμερα. «Από 1ης Ιουλίου η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Έτινγκερ.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο», προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αυστηρός ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, που σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά οι προσπάθειές της θα αποτύχουν αν η ελληνική κυβέρνηση προσπαθήσει να θέσει μόνη της τους όρους της συμφωνίας. Υπογράμμισε επίσης πως χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ η γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να επικυρώσει μια συμφωνία με την Ελλάδα.

«Μη συνεργάσιμη η ελληνική κυβέρνηση», δηλώνει, την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Φινλανδός Γιέρκι Κατάινεν.

«Ο χρόνος της Ελλάδας εξαντλείται. Είναι σαφές ότι πλέον εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να δράσει», τονίζει ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν.


«Η Αθήνα θέλει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπό τη Μέρκελ», αναφέρει σήμερα ο γερμανικός Τύπος, που αναρωτιέται: «Η αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν στρατηγικός ελιγμός ή μήπως ο προθάλαμος ενός Grexit;». «Η Ελλάδα έχει μόνο μερικές ημέρες για να αποφύγει τη χρεοκοπία» λέει η γαλλική Figaro.

Την κατάσταση που υπάρχει σήμερα προσπαθεί να περιγράψει σκίτσο της Guardian, στο οποίο ένα περιπολικό - τανκ της ΕΕ (!) στο οποίο επιβαίνουν ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και ένας ευστραφής αστυνομικός που μάλλον παραπέμπει στο ΔΝΤ κυνηγούν ένα... σαραβαλάκι το οποίο θυμίζει... Ελλάδα και οδηγός του είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Το μήνυμα είναι σαφές: η ΕΕ σπρώχνει την Ελλάδα προς το Grexit. «Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μοιραία εβδομάδα», γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να επιβιώσει έως και τον Ιούλιο, μήνα, όμως, κατά τον οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δις ευρώ στην ΕΚΤ.


Εν μέσω του κακού κλίματος στη διαπραγμάτευση, στην Αθήνα φτάνει αύριο για επίσημη επίσκεψη ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, οι δηλώσεις του οποίου για την Ελλάδα, είναι πολύ θετικότερες σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη οδηγεί στην καταστροφή και δεν είναι λύση για κανέναν» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ενώ συγκαλεί εκτάκτως αύριο στις 14:00 το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.


Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο ζητά το Ποτάμι. Στις 2 ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στο λαό να ξεχάσει και τα ψίχουλα της Θεσσαλονίκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα