Nέα μεγάλη ηλιακή έκρηξη

Ένας κομήτης με πλάτος κεφαλής περίπου 45 μέτρα και όγκο 70.000 τόνους συνετρίβη πάνω στον Ήλιο και την εκπληκτική στιγμή κατάφεραν να απαθανατίσουν οι αστρονόμοι. (video)
Πρόκειται για μια ομάδα κομητών που περνά, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, επικίνδυνα κοντά στον Ήλιο.

Η ουρά του ξεπερνούσε σε μήκος τα 10.000 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα καθόδου του προς τον ήλιο ήταν περίπου 650 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Κατά την πρόσκρουσή του, κατάφερε να διεισδύσει βαθιά μέσα στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, έως 100.000 χιλιόμετρα από την επιφάνειά του, σε μια διαδικασία που συνολικά

διήρκεσε 20 λεπτά. Τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα, ποτέ όμως πριν από την καταγραφή αυτή, δεν είχαν βιντεοσκοπηθεί με τόση λεπτομέρεια.

H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.

Η νέα έκρηξη στον ήλιο είναι η δεύτερη της μέγιστης κατηγορίας «Χ» που λαμβάνει χώρα το 2012. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013, σύμφωνα με το Space.com.

Το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA.

Τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του πλανήτη μας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Οι επιστήμονες αναμένουν μόνο κάποιες μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως αύριο.

Η έκρηξη υψηλής ενέργειας, που εκτόξευσε στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα υλικό από το «στέμμα» του ήλιου, ανήκει στη μεγαλύτερη δυνατή κατηγορία «Χ» με βάση τη σχετική επιστημονική ταξινόμηση (ανάλογη της κλίμακας ρίχτερ στους σεισμούς), με συνέπεια δορυφόροι, τηλεσκόπια και άλλα διαστημικά σκάφη να δεχτούν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα επιστημονικά όργανά τους.
To βίντεο της NASA:

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, thatslife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα