Nomura: Η νομισματική αναρχία οδηγός των αγορών

Για «νομισματική αναρχία» που συνεχίζει να οδηγεί τις αγορές και η οποία δημιουργεί τελικά τις προϋποθέσεις για την επόμενη μεγάλη κρίση κάνει λόγο σε έκθεσή του ο στρατηγικός αναλυτής της Νomura, Bob Janjuah.

«Ενώ μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι οι συμπεριφορές και οι πειραματισμοί των κεντρικών τραπεζών που αποσκοπούν κυρίως στην ενίσχυση των αγορών είναι κάτι καλό και επιθυμητό, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι «οικονομικές πολιτικές» έχουν ήδη σπείρει τους
σπόρους της επόμενης κρίσης των οικονομιών και των αγορών» αναφέρει ο Janjuah.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εσκεμμένα τιμολογούν λανθασμένα το κόστος του κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τον ιδιωτικό τομέα σε μια διαφορετική κατανομή κεφαλαίων σε σχέση με την κατανάλωση και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, σε λάθος χρόνο και σε λανθασμένη τιμή» σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «εποχές που χαρακτηρίζονται από τέτοια ανορθολογική κατανομή των κεφαλαίων συνήθως τελειώνουν με φούσκες».

Όπως σχολιάζει ο Janjuah, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι πολύ αποτελεσματικές τόσο στο να οδηγούν σε φούσκες, των οποίων τότε αρνούνται την ύπαρξη, αλλά και στο να αποκρύπτουν τα πραγματικά κίνητρά τους. «Η ιστορία, βέβαια, μας έχει δείξει επίσης κατ' επανάληψη ότι οι φούσκες είναι η άμεση συνέπεια της λανθασμένης τιμολόγησης του κεφαλαίου εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών, και φυσικά μας δείχνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανοι, όταν πρόκειται να αποτρέψουν το σκάσιμο μιας φούσκας».

Οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους κύκλους εκτύπωσης/ δανεισμού/ κατανάλωσης των οικονομικών της Δύσης για περισσότερα από 20 χρόνια -και ιδίως τα τελευταία 10 χρόνια- είναι μία «αδιαμφισβήτητη οικονομική αποτυχία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura. Ακόμη πιο ανησυχητικό, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά, η λύση για τη χάραξη πολιτικής απέναντι στην τρέχουσα «ασθένεια» είναι... μια από τα ίδια, ήτοι περισσότερο χρέος, μεγαλύτερη ρευστότητα, και περισσότερη κατανάλωση!

Η Δύση βρίσκεται εν των μέσω μιας πολυετούς περιόδου επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου, σε μεγάλο βαθμό ως των πολιτικών των κεντρικών τραπεζιτών οι οποίες παράγουν φούσκες, σημειώνει ο Janjuah, υπογραμμίζοντας ότι αν σήμερα μερικές δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών είναι άστεγοι ή βασίζονται σε κουπόνια τροφίμων οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές που ακολούθησε ο Greenspan και στη συνέχεια ο Bernanke.

Εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο αναλυτής της Nomura, διατυπώνει 8 βασικές παρατηρήσεις:

1 - Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί εποχικοί παράγοντες που έχουν ενισχύσει τεχνητά τα μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ στο διάστημα των 3-4 μηνών έως το τέλος του Μαρτίου έχουν πλέον εξαντληθεί. Τους επόμενους 3-4 μήνες μάλιστα θα λειτουργήσουν περισσότερο ως εμπόδια. Για το σύνολο του 2012, η τάση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα είναι πιο κοντά στο 1,5% παρά
Keywords
Τυχαία Θέματα