O Jean Daniel στον ΑΘΗΝΑ984

                                                                            
Ο πρώην διευθυντής και νυν κύριος αρθρογράφος του περιοδικού «Le Nouvel Observateur», Jean Daniel, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Όλγα Μπατή, που μεταδόθηκε στις 7/11 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η Επόμενη Δόση»

μεταξύ άλλων, είπε:

* Για σχέσεις Ελλάδας - Ευρώπης:


J. Daniel: «Είναι μια εναγώνια σχέση. Δεν είναι μια σχέση στην οποία η Ελλάδα

έχει ελευθερία σκέψης. Από τη μια υφίσταται πράγματι την κρίση και ο λαός υποφέρει, και από την άλλη η διοίκησή της είναι μέσα στην προσωπική αγωνία, ανάμεσα στα ψυχολογικά προβλήματα και τα προβλήματα του πληθυσμού. Μπορεί κάποιος να καταλάβει πολύ καλά ότι όταν ο λαός είναι μη κυβερνήσιμος (ungouvernable). Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που λέει "να μιλήσει ο λαός". Ξέρουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή σε ένα δημοψήφισμα υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Αν αποφασίσει ο λαός να βγει από την Eυρωζώνη... Για εμένα αυτό είναι πολύ, πολύ, δραματικό. Είναι δραματικό για τους Έλληνες, αλλά δραματικό και για όλο τον κόσμο».

* Για τη στάση του κ. Σαρκοζί στις Κάννες και το αν υπήρξε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας:

J. Daniel: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πια εσωτερικές υποθέσεις, Στην Ευρώπη, όταν υπάρχει κρίση, εξαρτώμεθα όλοι ο ένας από τον άλλον.  Αν ποτέ η Γαλλία βρισκόταν σε μεγάλη δυσκολία και η Ελλάδα είχε την ευθύνη να τοποθετηθεί, δεν θα θεωρούσα ατυχές να επέμβουν οι Έλληνες στις γαλλικές υποθέσεις. Εξαρτάται. Το ευρωπαϊκό όνειρο είναι να μην υπάρχει πια κυριαρχία. Εν προκειμένω, πρόκειται για ένα θέμα περισσότερο δημοσιονομικό. Τάσσομαι κατά της πολιτικής επέμβασης στις υποθέσεις ενός έθνους. Όταν όμως υπάρχουν συμβάσεις, δεσμοί, τους οποίους κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να συνάψει, όπως στην Eυρωζώνη... Τάσσομαι υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, αλλά μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχετε ήδη εγκαταλείψει την κυριαρχία, έχετε αποφασίσει να μοιράζεστε την κυριαρχία με τους άλλους».

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ελλάδα; Τι βλέπετε μελλοντικά;

J. Daniel: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ παρόλες τις δυσκολίες. Το ελπίζω. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα υποφέρουμε όλοι μαζί».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα