«O Αμπάς γυρνά την πλάτη στην ειρήνη»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι «γύρισε την πλάτη του» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Αμπάς, σε ομιλία του χθες στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι δεν θα συνεχίσει τις απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ εκτός κι αν αυτό σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεχτεί τη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967 και απελευθερώσει παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αν το
Ισραήλ δεν απαντήσει θετικά, οι Παλαιστίνιοι θα επαναλάβουν τα διαβήματά τους για αναγνώριση στον ΟΗΕ, τόνισε.

«Στην ομιλία του ο Αμπού Μάζεν (Αμπάς) γύρισε την πλάτη στην ειρήνη», αναφέρει η ανακοίνωση του Νετανιάχου.

«Αντί να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις οι οποίες μπορεί να τερματίσουν τη σύγκρουση, ο Αμπού Μάζεν προτιμά να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, την ίδια Χαμάς που αγκαλιάζει το Ιράν», τονίζεται.

Ο Αμπάς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι προσωρινός πρωθυπουργός στην παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα προετοιμάζει τη διεξαγωγή των εκλογών εντός του έτους.

Οι απευθείας συνομιλίες επαναλήφθηκαν στην Ιορδανία τον περασμένο μήνα, ύστερα από διακοπή 15 μηνών.

Ωστόσο η παλαιστινιακή πλευρά είπε ότι το Ισραήλ δεν παρουσίασε τίποτε που να προτρέψει στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών.

Ο Αμπάς προτίθεται να στείλει επιστολή στον Νετανιάχου και τους ηγέτες του πλανήτη στην οποία θα εξηγεί την παλαιστινιακή θέση. "Θα πούμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το καθεστώς αυτό, η Παλαιστινιακή Αρχή να είναι χωρίς αρχή", είπε στο Κάιρο.

Το Ισραήλ, είπε, έχει στερήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή όλα όσα προέβλεπαν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο του 1993. Αν το Ισραήλ δεν δεχτεί τους παλαιστινιακούς όρους για διαπραγματεύσεις, θα ξαναπάμε στους διεθνείς οργανισμούς. Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε. "Εβραϊκοί οικισμοί είναι παντού. Ίσως ένα πρωί ξυπνήσουμε και βρούμε έναν εβραϊκό οικισμό στην καρδιά της Μουκάτα όπου εκεί εργαζόμαστε, είπε ο Αμπάς αναφερόμενος στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  
 
Keywords
Τυχαία Θέματα