O Τύπος στον Κόσμο

Οι αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές στην Κύπρο ενόψει του σημερινού ανοίγματος των τραπεζών είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Επίσης, οι ξένες εφημερίδες εστιάζουν στο συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία καθώς και στη μεγαλύτερη σύγκρουση στα χρονικά του διαδικτύου, που έχει προκαλέσει σε σημαντική επιβράδυνση των υπηρεσιών μέσω Ίντερνετ.


Για την Κύπρο

Η Κύπρος

επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές λένε οι Financial Times, ενόψει του ανοίγματος σήμερα των τραπεζών. Η Κύπρος ετοιμάζεται για το άνοιγμα των τραπεζών λέει και η Wall Streeet Journal. Πάντως, την ίδια ώρα, μικρά έθνη διατυπώνουν τις διαφορές τους με την Κύπρο. Μάλτα και Λουξεμβούργο έσπευσαν να υπερασπιστούν τα οικονομικά μοντέλα τους, καθώς μετά τη διάσωση της Κύπρου τα φώτα έπεσαν πάνω τους. Η Κύπρος λύγισε υπό το δυσανάλογα μεγάλο βάρος του τραπεζικού της τομέα και το Eurogroup, πέραν του ζητήματος με τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες, στάθηκε ιδιαίτερα στον υπερδιογκωμένο πιστωτικό τομέα στη Λευκωσία -στο κείμενο της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου μάλιστα υπογραμμίζεται ρητά ο στόχος «της μείωσης του εγχώριου πιστωτικού τομέα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2018».Προσπάθεια να διαχωρίσουν την εικόνα τους ώστε να μην πέσουν στη συζήτηση περί «πλυντηρίων» καταβάλλουν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία, χαρακτηρίζοντας ομοθυμαδόν «άστοχες» τις συγκρίσεις με την Κύπρο και υπογραμμίζοντας τις ποιοτικές διαφορές τους με την πρόσφατα διασωθείσα νήσο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι έντονες επικρίσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος επικεφαλής του Εurogroup, που δήλωσε «ενοχλημένος από την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως οδικός χάρτης η λύση της Κύπρου».«Εμείς δεν προσελκύουμε λεφτά από τη Ρωσία με υψηλά επιτόκια, το τραπεζικό μας μοντέλο βασίζεται σε αρκετούς πυλώνες και χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα πιστωτικών προϊόντων» εξήγησε. Και κλείνοντας επανέλαβε την επωδό: «Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Κύπρο και το Λουξεμβούργο και δεν επιτρέπουμε να μας επιβληθούν τέτοιοι παραλληλισμοί».

Και οι New York Times αναφέρονται στους αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή σε άλλο ρεπορτάζ, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως "Για την Κύπρο, μια ξαφνική ανάγκη να το παίξει καλή με την Τουρκία". Οι εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμούν οι New York Times θα οδηγήσουν σε μια αναδίπλωση της στάσης του νησιού που έως τώρα αυστηρά βασιζόταν στις δικές του δυνάμεις και μια προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας, εάν επιθυμεί να γίνουν πραγματικότητα τα μεγάλα έσοδα, στα οποία ελπίζει προερχόμενα από το φυσικό αέριο.

"Οι τράπεζες στην Κύπρο θα επιτρέπουν την ανάληψη μόνο 300 ευρώ" λέει από την πλευρά της η ισπανική El Pais.


Στην Ιταλία

Σε αδιέξοδο οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ιταλία λένε οι New York Times. O εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν έχει μάλλον καταλήξει σε συμφωνία εντείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο, που δημιούργησαν οι κάλπες του Φεβρουαρίου. Απέτυχαν οι προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης λέει η Wall Street Journal. Mάλιστα, ο Μπερσάνι δήλωσε: Μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή... Και στον ιταλικό Τύπο: Δεν υπάρχει συνεννόηση για τον Μπερσάνι ούτε με τον Μπερλουσκόνι, ούτε με τους Γκριλίνι - Σήμερα η συνάντηση με τον Ναπολιτάνο αναφέρει η La Stampa. Η Reppublica αναφέρεται στις προσβολές Γκρίλο κατά όλων των Ιταλών πολιτικών και κομμάτων μέσω του προσωπικού του ιστολόγιου που έκανε λόγο για "partiti puttanieri" υποσχόμενος ότι θα τους κυνηγήσει όλους.


Στη Γαλλία

"Ο Φρανσουά Ολάντ και το φάντασμα του Σαρκοζί" είναι ο τίτλος της γαλλικής Monde. Οι δημοσκοπήσεις είναι οι χειρότερες για έναν γάλλο πρόεδρο, που ένα χρόνο μετά τη νίκη του επί του Νικολά Σαρκοζί βλέπει κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του. Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση το 51% των Γάλλων τον θεωρούν "κακό πρόεδρο". Και ενώ η δημοτικότητα του πέφτει... ο Σαρκοζί έχει επανέλθει στο προσκήνιο έστω και αρνητικά με την υπόθεση Μπετανκούρ. Επίσης, ο Ολάντ ξέρει πως δεν νίκησε τον Σαρκοζί όπως θα ήθελε ενώ δεν κατάφερε έως τώρα να πείσει την κοινή γνώμη ότι για τα δεινά της οικονομίας εν πολλοίς ευθύνεται και ο Σαρκοζί. Πάντως, ο τέως πρόεδρος δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή και φυσικά αυτό προβληματίζει τον Ολάντ...Που σήμερα σύμφωνα με τη Figaro αναμένεται σήμερα να μιλήσει για την οικονομία. "Η ώρα της αλήθειας για τον Ολάντ" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ.


Στη Γερμανία

Η δίκη για τη δολοφονία των οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα από την ακροδεξιά οργάνωση NSU ξεκινά στις 17 Απριλίου, ωστόσο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle αλλά έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς δεν έχει δοθεί άδεια σε κανέναν Τούρκο δημοσιογράφο. Μόνο 50 δημοσιογράφοι θα παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου και μόνο το BBC και οι New York Times θα μπορέσουν από τα ξένα δίκτυα να την καλύψουν δημοσιογραφικά. Επίσης, το δικαστήριο δεν επιτρέπει την παρακολούθηση σε άλλη αίθουσα μέσω τηλεοπτικού δικτύου για τους άλλους δημοσιογράφους που δεν έχουν πάρει άδεια. Ούτε για τον Τούρκο πρέσβη δεν έχει δοθεί άδεια. Για τα ξένα ΜΜΕ η υπόθεση θα είναι ένα δείγμα του πώς το γερμανικό κράτος αντιμετωπίζει εγκλήματα μίσους και ξενοφοβίας. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για το πως ξέφυγαν των γερμανικών αρχών οι τρεις δράστες που δρούσαν χρόνια σκοτώνοντας μετανάστες.


Για το Ίντερνετ

"Η μεγαλύτερη σύγκρουση στα χρονικά του διαδικτύου;" αναρωτιέται σε σημερινό ρεπορτάζ της η γαλλική Monde, ενώ για το ίδιο θέμα και οι Financial Times αναφέρονται στην επιβράδυνση των διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω αυτού του ιδιότυπου πολέμου στο Ίντερνετ. Υπηρεσίες όπως η Neflix (μετάδοση ταινιών online) έχει ήδη επηρεαστεί, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η επίθεση θα μπορούσε να καταλύσει κοινές υπηρεσίες e-mail και Web banking. Ο πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα στον διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό Spamhaus που συντηρεί τις μαύρες λίστες του Διαδικτύου και την Cyberbunker, μια εταιρεία φιλοξενίας στην Ολλανδία που αμφισβητεί τον ρόλο του Spamhaus δηλώνοντας ότι καταχράζεται την θέση του αφού τελικά, αυτό αποφασίζει «τι ανεβαίνει και τι όχι στο Ίντερνετ». Το Spamhaus, που εδρεύει στο Λονδίνο και την Γενεύη, απευθύνεται σε ISP και παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με βάση τις λίστες του, φιλτράρει ό,τι χαρακτηρίζει ως ανεπίκλητα (spam) μηνύματα ή άλλο «ακατάλληλο περιεχόμενο». Από την άλλη, η Cyberbunker δηλώνει ότι θα δέχεται στους διακομιστές της οτιδήποτε, εκτός από υλικό παιδικής πορνογραφίας ή υλικό που εξυπηρετεί την τρομοκρατία. Πρόσφατα, το Spamhaus μπλόκαρε τους διακομιστές της Cyberbunker, γεγονός που φαίνεται να αποτέλεσε αιτία πολέμου.Πάντως, πέντε υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ερευνούν την υπόθεση, αφού οι επιθέσεις διεξάγονται ήδη επί μια εβδομάδα, στις 27 Μαρτίου ωστόσο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Πρόκειται για την μαζική αποστολή αλλεπάλληλων αιτημάτων από διαφορετικές πηγές που απειλούν με «υπερχείλιση» το σύστημα της Spamhaus.


Στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να απορρίψει τον Νόμο για την προστασία του Γάμου (Defence of Marriage Act) σύμφωνα με την Washington Post. Παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο είναι διχασμένο, ωστόσο, όλα δείχνουν πως θα αποφασίσει την κατάργηση νόμου που απαγορεύει στα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν τα ίδια προνόμια με τα ετερόφυλα.


Στη Βραζιλία

Με όπλο την τεχνολογία ένας αρχηγός της φυλής των Σουρούι στη Βραζιλία επιχειρεί να σώσει τη φυλή του αλλά και να σταματήσει την αποψίλωση των δασών. Ο 38χρονος Αλμιρ χρησιμοποιεί τους χάρτες της Google μέσω smartphones προκειμένου να δείξει στον κόσμο πως μοιάζει ένα καλά οργανωμένο δάσος, αλλά και να εντοπίσει που γίνεται παράνομη υλοτομία. Χρησιμοποιώντας τα μέσα του 21ου αιώνα ο Αλμιρ που ηγείται μιας φυλής 1,300 ιθαγενών έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, όπου κυβερνήσεις και εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν μέσω κάποιων χρημάτων για την προστασία των δασών, συμβάλλοντας έτσι σε ένα σύστημα, που εάν λειτουργήσει θα βοηθήσει αρκετά στον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών. Στα στοιχεία που παρέχονται μέσω των ειδικών εφαρμογών ο κόσμος ενημερώνεται για το σε ποιο βαθμό περιορίζεται η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα εάν το δάσος των Σουρούι παραμείνει ως έχει, με την παροχή πιστώσεων άνθρακα σε διεθνές επίπεδο, η φυλή ελπίζει ότι θα υπάρξει αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, 25η μαρτιου, new york, el pais, deutsche welle, κυπρος, τραπεζες, times, ρητά, σλοβενία, λύση, ρωσία, york, γαλλια, σαρκοζι, monde, δημοσκοπηση, figaro, nsu, bbc, μμε, online, web, εταιρεία, isp, spam, ηπα, defence, washington, google, smartphones, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, www.google.gr, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, nsu, ρητά, χωρες, σλοβενία, ρωσία, αδεια, βραζιλια, γνωμη, ηπα, θεμα, ιταλια, κυπρου, λονδινο, μαλτα, μμε, οδικος χαρτης, οικονομια, ολλανδια, προγραμμα, φυσικο αεριο, χαρτες, ωρα, bbc, el pais, mail, times, αλεξανδρα, γεγονος, γινεται, δασος, δικη, δοθει, δειγμα, δικτυα, εγκληματα, αιθουσα, υπαρχει, εβδομαδα, εταιρεία, εφημεριδα, τεχνολογια, ζευγαρια, ιδια, ιδιο, η δικη, ιντερνετ, υπηρεσιες, υποθεση, εικονα, κειμενο, λεφτα, λευκωσια, λύση, λουξεμβουργο, λογο, μηνυματα, μοντελα, νικη, οκτω, ρολο, συζητηση, τεως, τουρκια, τιτλος, υλοτομια, φυσικα, φυσικο, χρονικα, deutsche welle, web, figaro, financial times, ιδιαιτερα, isp, μοιαζει, monde, new york times, new york, washington, πηγες, σκηνη, smartphones, θεματα, υλικο, york
Τυχαία Θέματα