PSI και εφαρμοστικός στη Βουλή

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται απόψε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI. Παράλληλα, σήμερα, στις 2μμ, θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο με τις παρεμβάσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Με το νομοσχέδιο για το PSI διασφαλίζουμε την ιστορική ελάφρυνση του ελληνικού λαού, από ένα τεράστιο τμήμα του δημοσίου χρέους»,
τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας, τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup, καθώς - όπως τόνισε - αλλάζουν τα επίπεδα αβεβαιότητας και ανακυκλούμενης ανασφάλειας, που βιώνει η χώρα.

Σειρά στην Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, έχει το νομοσχέδιο για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις αναφορικά με το νέο δάνειο. Μία ημέρα μετά, την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Με ένταση πάντως ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει, τη σύσταση Ενιαίου Ταμείου για την Επικουρική Ασφάλιση.

Η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Αριστεράς, οι οποίοι έκαναν λόγο για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος, Ν. Νικολόπουλος, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης, Α. Γιαννόπουλος, επέκριναν το γεγονός ότι στα 48 άρθρα του ν/σ που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προστέθηκαν και άλλες 100 άσχετες διατάξεις.
Αναθεωρημένοι στόχοι του προϋπολογισμού

Κατατέθηκε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πλήρη αναθεώρηση στόχων.  Οι νέοι πίνακες του προϋπολογισμού του 2012 περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο  και από αυτούς προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ο στόχος για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2012, από 11,43 δισ. ευρώ ή 5,4% του ΑΕΠ, αναπροσαρμόζεται σε 13,73 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ.

Αντί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,42 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο στόχος είναι πλέον πρωτογενές έλλειμμα (έλλειμμα μείον τόκους) ύψους 488 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.

Οι αναπροσαρμογές αυτές προκύπτουν από την αναθεώρηση στόχων:

Για τα έσοδα, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι λόγω της ύφεσης θα διαμορφωθούν σε 56.159 εκατ. ευρώ, από 59.184 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, δηλαδή μειωμένα κατά 3.025 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα θα μειωθούν από 54.434 εκατ. ευρώ, σε 51.409 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού, από 72.558 εκατ. ευρώ, συμπιέζονται ακόμα περισσότερο και ο στόχος είναι πλέον να μην ξεπεράσουν το ποσό των 70.298 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.260 εκατ. Ευρώ.

Το κονδύλι των τόκων, μετά το οριστικό σχέδιο για το PSI, υπολογίζεται σε 13.050 εκατ. ευρώ, από 12.750 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ τον περασμένο Νοέμβριο, αύξηση 3
Keywords
Τυχαία Θέματα