Paul Krugman: Είμαστε το 99%

“Είμαστε το 99%”, είναι ένα εξαιρετικό σλόγκαν. Προσδιορίζει με ακρίβεια το θέμα της μεσαίας τάξης έναντι της ελίτ (όπως και της μεσαίας τάξης έναντι των φτωχών), σημειώνει σε άρθρο του στους New York Times ο πασίγνωστος οικονομολόγος Paul Krugman.

Επίσης, συνεχίζει ο ίδιος, το σλόγκαν ξεπερνάει την ευρεία αλλά λανθασμένη παγιωμένη αντίληψη ότι η αύξηση των ανισοτήτων έχει κυρίως να κάνει με το ότι οι μορφωμένοι τα πηγαίνουν καλύτερα από τους λιγότερο μορφωμένους. Οι

κερδισμένοι αυτής της νέας εποχής είναι μια χούφτα πολύ πλουσίων και όχι απαραίτητα απόφοιτοι κολεγίων.

Παρ΄ όλα αυτά, το σλόγκαν του 99% ίσως δεν είναι πολύ σκληρό και δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κερδών του 1% έχουν καρπωθεί από ένα ακόμη μικρότερο γκρουπ, το 0,1% που είναι οι πλουσιότεροι.

Ποιοι είναι το 0,1%;

Σύμφωνα με τον Krugman, πολύ λίγοι από αυτούς είναι καινοτόμοι τύπου Steve Jobs. Οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων-κολοσσών και τύποι που κλείνουν deals στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι 43% της ανώτερης ελίτ είναι στελέχη εταιρειών εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, το 18% είναι στα χρηματοοικονομικά και το 12% είναι δικηγόροι ή στην αγορά real estate.

Και θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτά δεν είναι επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του εισοδήματος και της οικονομικής τους συνεισφοράς.

Σε μία ιδεατή οικονομία κάθε εργαζόμενος θα έπρεπε να πληρώνεται με ακριβώς αυτά που συνεισφέρει στην οικονομία επιλέγοντας να εργαστεί, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Συνεπώς, αν εξετάσουμε τη φύση των επαγγελμάτων που αποτελούν το 0,1%, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που βρίσκονται στην ανώτερη ελίτ απολαμβάνουν υπερβολικές αμοιβές.

Θα έπρεπε όμως το 99% να μισεί το 0,1%; Όχι είναι η απάντηση του Krugman, ωστόσο δεν θα πρέπει να δίνεται βάση στις απόψεις ότι οι πλούσιοι του 0,1% είναι αυτοί που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα