Statoil: Πρώτη στη διαφάνεια

Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoil είναι η επιχείρηση διεθνούς εμβέλειας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία (8,3) ως προς τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τηςμη κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), ενώ η Bank of China είναι η τελευταία στον κατάλογο εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία (1,1).

Η οργάνωσηβαθμολόγησε 105 από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, οι

οποίες αντιπροσωπεύουν επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικού ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με τις πληροφορίες που παρέχουν ως προς τα προγράμματα που εφαρμόζουν κατά της διαφθοράς, τη δομή τους και τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

"Επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο...πολύ συχνά οι πολίτες επωφελούνται σε μικρό βαθμό από την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά υφίστανται βαριές τις αρνητικές συνέπειεςτης ανήθικης επιχειρηματικής δραστηριότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Transparency International .

Στη δεύτερη θέση μετά τη Statoil έρχεται η αυστραλιανή Rio Tinto (μεταλλευτική) καιακολουθεί η BHP Biliton (μεταλλευτική) και η ArcelorMittal (μεταλλευτική) στην τέταρτη θέση.

Τη δεύτερη χειρότερη θέση της λίστας, μετά την Bank of China (105η θέση), καταλαμβάνει ακόμη μία κινεζική τράπεζα, η Bank of Communications (104η). Στην 103η θέση βρίσκεται η ιαπωνική Honda Motor και στην 102η άλλη μία κινεζική τράπεζα, η China Contruction Bank.

Τις χαμηλότερες θέσεις της λίστας ως προς τη διαφάνεια σχεδόν μονοπωλούν τραπεζικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Transparency International αναγνωρίζει ωστόσο ότι περισσότερες εταιρείες είναι σήμεραδιατεθειμένες να δώσουν στοιχεία για τις δραστηριότητές τους σε σχέση με το 2008, οπότε και διεξήχθη η προηγούμενη έρευνα.

"Οι πολυεθνικές μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της διαφθοράς", τονίζει η επικεφαλής της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. "Τη στιγμή που ο κόσμος συνεχίζει την ανάκαμψη από τη σφοδρή οικονομική κρίση του 2008, περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων οφείλουν να δεσμευθούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα