WikiLeaks: Στοιχεία Σύρων αξιωματούχων

"Μια εξαιρετική συλλογή στοιχείων" από 680 οντότητες ή/και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών υπουργείων, πρόκειται να δημοσιεύσει ο ιστότοπος WikiLeaks, όπως ανακοίνωσε αναφερόμενος στα περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα πολιτικών προσωπικοτήτων, υπουργείων και επιχειρήσεων της Συρίας, που πρόκειται να δημοσιοποιήσει.

Αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων μηνών σε συνεργασία με διάφορα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τη λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Άχμπαρ, την αιγυπτιακή

εφημερίδα Μάσρι αλ Γιουμ, το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το ιταλικό περιοδικό Λ'εσπρέσο και τον ιστότοπο της ισπανικής εφημερίδας Πούμπλικο, Publico.es.

"Στατιστικά είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεράστια πλειοψηφία των στοιχείων" είναι αξιόπιστα και "αυθεντικά", όπως επισήμανε ο WikiLeaks στην ανακοίνωσή του, αν και δεν ήταν δυνατό "να επαληθευτεί άμεσα κάθε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ξεχωριστά".

Αυτά τα 2.484.899 ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία είναι γραμμένα κυρίως στην αραβική και στη ρωσική γλώσσα και χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2006 ως το Μάρτιο του 2012, είναι "μια σημαντική βάση δεδομένων. Θα πάρει χρόνο να βγουν οι ιστορίες αυτές", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του WikiLeaks Σάρα Χάρισον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών, όπως και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο WikiLeaks εξασφάλισε τα έγγραφα αυτά.

"Τα έγγραφα αυτά είναι ενοχλητικά για τη Συρία, αλλά είναι επίσης ενοχλητικά για τους αντιπολιτευόμενους που βρίσκονται έξω από τη Συρία", σχολίασε ο ιδρυτής του WikiLeaks σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει βρει καταφύγιο από τις 19 Ιουνίου.

"Μας βοηθούν όχι μόνο να ασκήσουμε κριτική στην μία ομάδα ή την άλλη, αλλά να καταλάβουμε τα συμφέροντά τους, τις ενέργειές τους και τις σκέψεις τους. Μόνον μέσω της κατανόησης αυτής της σύγκρουσης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να την επιλύσουμε", σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του WikiLeaks, τα e-mail αυτά, τα οποία ονομάζει "Οι Φάκελοι της Συρίας", θα φωτίσουν τις εσωτερικές πτυχές της συριακής κυβέρνησης και της οικονομίας και "θα αποκαλύψουν επίσης πως η Δύση και οι δυτικές εταιρείες λένε το ένα και κάνουν το άλλο".

Το εύρος των πληροφοριών που περιλαμβάνουν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα εκτείνεται από την προσωπική αλληλογραφία των περισσότερων ανώτερων στελεχών του κόμματος Μπάαθ έως τα αρχεία των χρηματοπιστωτικών μεταβιβάσεων που έγιναν από συριακά υπουργεία σε άλλα κράτη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του WikiLeaks.

Ο 41χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται στο πλαίσιο υπόθεσης βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Ο ιδρυτής του WikiLeaks περιμένει τώρα την απάντηση του Κίτο

Keywords
Τυχαία Θέματα