Α984: Φάκελος «Εξαγωγές»

Καταφύγιο στις εξαγωγές βρίσκουν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή «Η επόμενη δόση» με τη Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επιμελήθηκε η Χριστιάννα Κούσιου, τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες βρίσκουν συνεχώς μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό, ποντάροντας στην ποιότητα και στην καινοτομία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάστηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, οι εξαγωγές της χώρας μας το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου

αυξήθηκαν κατά 3.6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Συγκεκριμένα η αξία τους ανήλθε σε 2,8 δις ευρώ.

Ειδικότερα οι εξαγωγές  σε τρόφιμα και ποτά που συμμετέχουν κατά 20.4% στο σύνολο, αυξήθηκαν κατά 27.7% το πρώτο δίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010.

Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της κατηγορίας αυτής είναι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 23.5%, τα ψάρια αύξηση 8.5% αλλά και το ελαιόλαδο κατά 74%.

Οι εξαγωγές σε δομικά προϊόντα που συμμετέχουν κατά 23% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, το διάστημα Ιανουάριος Φεβρουάριος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κατά 62.4% και η αξία τους ανέρχεται σε 661.3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο δίμηνο του έτους αντιπροσωπεύουν το 61% του συνόλου των εξαγωγών παρουσιάζουν αύξηση κατά 25%.

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα αποδέκτης των ελληνικών προϊόντων με μερίδιο 11.7% και ακολουθεί η Γερμανία με 9.2%, η Κύπρος με 66% και η Βουλγαρία με 6%.

Παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι των εξαγωγικών φορέων υποστηρίζουν ότι το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα και βρίσκουν σημαντική απήχηση από τους καταναλωτές σε αρκετές χώρες στο κόσμο.

Το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθώντας την ανοδική πορεία που καταγράφει ο κλάδος των εξαγωγών ενίσχυσε κατά 70 εκ. το αρχικό κεφάλαιο για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Εξωστρέφεια και Καινοτομία προκειμένου περισσότερες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε εξαγωγές των προϊόντων τους.

Δυναμική επανεκκίνηση των υψηλών ρυθμών αύξησης των ελληνικών εξαγωγών επιφύλασσε ο περασμένος Σεπτέμβριος, σύμφωνα με την ανάλυση των πρώτων εκτιμήσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών.

Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά τον Σεπτέμβριο  ανήλθε στο ποσό των 1.921,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.165 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 65,0%. Το Σεπτέμβριο του 2010 έναντι του Σεπτεμβρίου του 2009 είχε προκύψει μείωσης της τάξης του 9,6%.

Εξαιρετικά δυναμική είναι και η αύξηση των εξαγωγών του Σεπτεμβρίου, χωρίς το συνυπολογισμό των πετρελαιοειδών, καθώς διαμορφώνεται στο ποσό των 1.364,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.044,6 εκατ. ευρώ του 2010, ήτο

Keywords
Τυχαία Θέματα