Αυστηρή εποπτεία για υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ

Αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων, υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν», με τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων να κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους  προβλέπει  η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  «Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις».  Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ
με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Οι φορείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα κοινοποιήσουν όχι μόνο τους μηνιαίους τους προϋπολογισμούς αλλά θα προκαθορίσουν ποιες περικοπές θα κάνουν αν δεν τα καταφέρουν.

Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Στους ΟΤΑ το «πάπλωμα» το πληρώνουν οι πολίτες. Προβλέπεται ρητά πέρα από αναστολή προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού,  η αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.

Αν ο δήμος δεν τα... καταφέρει να συμμαζέψει  τις δαπάνες του  έρχεται  αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανση του.  Επίσης  έρχεται αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.

Για όλους τους «παραβάτες» προβλέπεται περικοπή των πιστώσεων, των δανείων και επιτροπεία για όσους έχουν αποκλίσεις άνω  του 10%. Δημιουργούνται 2  μηχανισμοί ελέγχου, ένας για ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα και ένας για τους ΟΤΑ, αμφότεροι με λογοδοσία στο ΓΛΚ.

Η πράξη υπεγράφη χθες και σήμερα έρχεται άλλη μία με τις υπόλοιπες «προαπαιτούμενες δράσεις» για την καταβολή της δόσης που αναζητείται στο αυριανό Eurogroup.  

Για τον ίδιο λόγο χθες «έβρεξε» υπουργικές αποφάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν νέες απελευθερώσεις στις οδικές μεταφορές, στα τουριστικά επαγγέλματα, στους ξεναγούς, τα ΙΕΚ, στην αγορά καυσίμων με τοποθέτηση GPS αλλά και παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ'οίκον» καθώς και τους όρους χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Αλλάζουν λογαριασμό τα  έσοδα των αποκρατικοποιήσεων

Στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ (στον οποίο  φτάνουν τα λεφτά των δόσεων) θα οδεύουν πλέον  τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Ενώ μέχρι σήμερα οι εισπράξεις εντός 10 ημερών  μεταφερόταν σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο - Λογαριασμός Εσόδων - Αποκρατικοποιήσεις» πλέον θα πηγαίνουν στον  λογαριασμό  του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο  για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και «δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό». Ο λογαριασμός φτιάχτηκε τον προηγούμενο Μάρτιο και από τότε αναφέρεται ρη
Keywords
Τυχαία Θέματα