Αυστραλία: ομογενείς των γραμμάτων

Δυο ομογενείς επέλεξε φέτος το πανεπιστήμιο του RMIT, για να μοιρασθούν τις γνώσεις τους με μελλοντικούς συγγραφείς στο πλαίσιο του προγράμματος The Writers in Residence, που έχουν ως κύρια αναφορά την ελληνική καταγωγή τους. Πρόκειται για τον συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα και τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Άννα Κόκκινος.

Ο Χρ. Τσιόλκας παιδί Ελλήνων μεταναστών, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και αριστερός, έχει σταθερή και μαχητική παρουσία στα γράμματα της Αυστραλίας και φέτος θα εκδόσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Barracuda».

Το βιβλίο

του, «Το Χαστούκι», δημοσιεύθηκε αρχικά από τον εκδοτικό Allen & Unwin στην Αυστραλία το 2008, και στη συνέχεια τα δικαιώματά του αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βρετανία, έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα και ήταν υποψήφιο για το Man Booker Prize ενώ κέρδισε το Βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας. Επίσης έγινε πετυχημένη τηλεοπτική σειρά στην Αυστραλία.

Εξάλλου και το βιβλίο του, «Νεκρή Ευρώπη» τιμήθηκε με το βραβείο της αυστραλιανής εφημερίδας «Age». Κατόπιν κυκλοφόρησε τα βιβλία του «Ο άνθρωπος του Ιησού».

Το «Head On», που κυκλοφόρησε το 1995 (στα ελληνικά, «Κατά μέτωπο»), έγινε ταινία από την 'Αννα Κόκκινος το 1998 (με τίτλο Loaded) και προκάλεσε με τη γραφή του.

Κόρη μεταναστών από τις Σέρρες, η 'Αννα (Αναστασία) Κόκκινος έχει γονίδια εργατικής τάξης. Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1958 στα δυτικά προάστια της Μελβούρνης.

Στα εφηβικά της χρόνια η Αννα Κόκκινος ερωτεύθηκε το ευρωπαϊκό σινεμά. «Ημουν ερωτευμένη με τις ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, του Αντρέι Ταρκόφσκι... Είδα ξαφνικά τις δυνατότητες του σινεμά ως τέχνης και τις δυνατότητές του να πραγματευτεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Ωστόσο ως καλή Ελληνοαυστραλέζα της εποχής μου σπούδασα Νομικά και άσκησα το επάγγελμά μου για αρκετά χρόνια. Το απίστευτο πάθος μου για τον κινηματογράφο όμως δεν με εγκατέλειψε ποτέ».

Οι πόρτες της επιτυχίας θα άνοιγαν το 1998, όταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κόκκινος, το «Ηead on», (στηριγμένο στο βιβλίο του Τσιόλκα) έκανε πρεμιέρα στο 15ήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και έγινε το θέμα του φεστιβάλ. Το πορτρέτο ενός Ελληνοαυστραλού ( Αλεξ Δημητριάδης ) με μπερδεμένη σεξουαλική ταυτότητα άρεσε για την αμεσότητά του και βραβεύθηκε στο L & G Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, στο Οutfest του Λος Αντζελες και από το Σωματείο Συγγραφέων και Σεναριογράφων της Αυστραλίας.

Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα