Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Περισσότεροι από οκτακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Χθες, δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην εκκένωση του τεμένους στο οποίο είχαν καταφύγει από προχθές οπαδοί των αδελφών μουσουλμάνων, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιμένει σε καθημερινές διαδηλώσεις έως την προσεχή Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, νέα διάσταση λαμβάνει η κρίση στην Αίγυπτο,

έπειτα από την πρόταση του μεταβατικού Πρωθυπουργού να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, πρόταση που εγείρει το ενδεχόμενο σύλληψης εκατοντάδων μελών της ισλαμικής οργάνωσης.


Οι αρχές της Αιγύπτου, έχουν αρχίσει έρευνες σε βάρος 250 μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία, και έχουν συλληφθεί πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης, και να προετοιμάσουν πιθανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.


Τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο ζήτησε στο μεταξύ ο πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Σάββατο η Αγία Έδρα.

Κάλεσμα για τον άμεσο τερματισμό βίας στην Αίγυπτο απηύθυναν νωρίτερα και οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τις μεταβατικές αρχές.
Εξάλλου, την απομάκρυνση περίπου 600 φοιτητών από το Κάιρο διέταξε η Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, καθώς η κρίση στην Αίγυπτο βαθαίνει και ο απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους έφτασε τους 750 νεκρούς, όπως ανακοίνωσαν Ταϊλανδοί αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και έχουμε έτοιμα σχέδια για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε στο σταθμό μας ο πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Μουσουλμανική Αδελφότητα εκφράζει η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο. Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» επισημαίνει πως οι συνέπειες μιας τέτοια απόφασης θα ήταν ολέθριες. «Τα μέλη της θα δρούν στην παρανομία, με κίνδυνο να ενισχυθεί ο εξτρεμισμός». «Αν η Αίγυπτος βυθιστεί στο χάος, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, είναι σαφές», προσθέτει η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα