Προϊδεάζει εμμέσως για μη επίτευξη συμφωνίας

Σιβυλλική δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, προϊδεάζει εμμέσως για μη επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-Πιστωτών έως τις 24 Απριλίου. “Το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές που θα επιτρέψουν το πρόγραμμα να συνεχιστεί και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο με βάση το ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει” αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ

και προστίθεται: “Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται για να έχουν αίσιο τέλος εν ευθέτω χρόνω”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε επειδή στο Ταμείο πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον, διότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την επιθεώρηση και ανάλογος χρόνος για τη συγγραφή της σχετικής έκθεσης και τη συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ το όριο πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες. Πλέον το όριο διαμορφώνεται στα 74 δισ. ευρώ για μια εβδομάδα έναντι 73,2 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα εκτίμησε ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει τονίζοντας χαρακτηριστικά : «ελπίζουμε οτι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζονται, για να έχουν αίσιο τέλος εν εύθετω χρόνο».

Σημειώνεται ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς οδηγεί στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, και εμπεριέχει υποχρεώσεις του Δημοσίου τόσο για καταβολή μισθών και συντάξεων, όσο και για λήξεις εντόκων.

Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ διατηρεί ανοιχτή μόνο τη στρόφιγγα του ELA, κρατώντας κλειστή την «πόρτα» για περισσότερες αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Η απαγόρευσή της αυτή κοινοποιήθηκε γραπτώς στις ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες, επεκτεινόμενη και στις αγορές εντόκων από θυγατρικές τραπεζών, αλλά και σε αυξημένο δανεισμό φορέων του Δημοσίου από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε 1,2 δισ. ευρώ από τον ELA.

Νωρίτερα, συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να υποβάλουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματαπου έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), οΓερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα