«Αγανάκτηση» παντού...

Η νέα έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τους «Αγανακτισμένους» ξεκίνησε τη Δευτέρα με ένα αφιέρωμα στη δυναμική του Ίντερνετ. Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της έρευνας, οι δημοσιογράφοι του ξενόγλωσσου προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 9.84 μίλησαν με συναδέλφους μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Μαδρίτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο. Η έρευνα παρουσιάζεται καθημερινά στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, 11 με 1 μετά το μεσημέρι.

* Η ΛΑΟΥΡΑ
ΠΙΝΤΟΣ, δημοσιογράφος του ιντερνετικού περιοδικού «information.com», μιλώντας στην Κατερίνα Μπατζάκη, είπε:

«Το νέο αυτό κίνημα (σ.σ. των "Αγανακτισμένων") που πήρε το όνομα "Democracia Real", δηλαδή "Πραγματική Δημοκρατία", λέει ότι ζητά αλλαγές στην πολιτική και είναι πολύ θυμωμένοι με τη διαφθορά και την ανεργία. Μετατράπηκε σε ένα μεγάλο κίνημα, μεγαλύτερο από όσο περιμέναμε. Εδώ στην Ισπανία, οι πολίτες έχουν κουραστεί από το σύστημα. Συνέχεια μιλούν για το ότι πρέπει να αλλάξει η χώρα, ο τρόπος ζωής και να υπάρξει ένα σύστημα, το οποίο θα εστιάζει πιο πολύ στον άνθρωπο και λιγότερο στην οικονομία».

* Ο ΛΟΥΙΣ ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΓΚΟΝΖΑΛΕΖ ΜΑΝΡΙΓΚΕ,  αρχισυντάκτης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του περιοδικού «Dinero», με έδρα τη Μαδρίτη, τόνισε:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σύγχυση που υπάρχει σε κάποια σημεία του εκλογικού νόμου, για παράδειγμα, εδώ στην Ισπανία ανοικτές (σ.σ. εκλογικές λίστες), δεν υπάρχουν. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν εκλέγονται άμεσα από το λαό, παρά μόνο από τον αρχηγό του κάθε κόμματος. Ήταν ένα κομμάτι του νόμου, που είχε υπογραφεί στη μετάβαση του καθεστώτος από το θάνατο του Φράνκο, και σαν αποτέλεσμα, μετέτρεψε τα πολιτικά κόμματα σε πολιτικές μηχανές. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πραγματική Δημοκρατία, με την έννοια που το νοεί κανείς. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και η σημασία αυτού του κινήματος (σ.σ. των "Αγανακτισμένων"), είναι ότι θα σπρώξει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. στην αλλαγή)...
Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους κάτω των 25 ετών, είναι 48%. Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Η κόρη μου, που μόλις αποφοίτησε από πανεπιστήμιο της Ισπανίας, βρήκε δουλειά στο Δουβλίνο, σε δύο βδομάδες. Οπότε, υπάρχει μια βαθιά αγανάκτηση ανάμεσα στους νέους και τη βρίσκω απόλυτα δικαιολογημένη...
Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, γιατί από την ημέρα που έσκασε η φούσκα της ιδιοκτησίας (real estate), ήταν 30% του ΑΕΠ και τώρα έχει παραλύσει. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άδεια σπίτια που δεν μπορούν να πωληθούν, γιατί οι νέοι δεν έχουν δουλειά και άρα χρήματα να τα αγοράσουν. Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη μοίρα, γιατί το δημόσιο χρέος στην Ισπανία είναι 65% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 150%. Οπότε, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Η μακροοικονομική μας κατάσταση, ως χώρα, δεν είναι τόσο δυσμενής, αλλά μπορεί να χειροτερεύσει, αν η οικονομία δεν ανακάμψει».
* Ο ΣΙΝΤΑΝ Ο ΤΟΥΛ, βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Irish Times» στο Δουβλίνο, μιλώντας στην Ελένη Σκόπη, είπε:

«Πιστ
Keywords
Τυχαία Θέματα