«Αγανακτισμένη» η Βουλή

Σε εκδηλώσεις πολιτικού προβληματισμού και αντιπαραθέσεων οδηγήθηκε και την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής, με υπόβαθρο τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων», αλλά και την πίεση που ασκούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για αδυναμία πληρωμών σε περίπτωση μη εξασφάλισης της 5ης δόσης του δανείου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου της ΝΔ,
για επανεξέταση του "πόθεν έσχες" όλων των βουλευτών από το 1974 και εντεύθεν, ενώ επιφυλάχθηκε να καταγγείλει επωνύμως τους 20-30 βουλευτές που «περιφέρονται στα κανάλια, τάχα αλληλοσυμπλεκόμενοι και αλληδιαφωνούντες, προετοιμάζοντας από πριν τις ατάκες», ή ακόμα και «δεχόμενοι υπαγορεύσεις από το κοντρόλ για το τι θα πουν». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, υπέδειξε την επιλογή των ιρλανδικών τραπεζών να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των χρεών τους κατά 90%. Παράλληλα, τόνισε πως οι «Αγανακτισμένοι» δεν αποτελούν απειλή για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά ίσως αποδειχθούν και «ελπίδα για να πάρει το πολίτευμα νέα πνοή και περιεχόμενο», ενώ ο Σ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), εμφανίστηκε συγκαταβατικός απέναντι στις κινητοποιήσεις, προτείνοντας ωστόσο στους «Αγανακτισμένους» τον δρόμο της «οργανωμένης ταξικής πάλης». 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης συναίνεσε στα «αιτήματα της πλατείας» και απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά για τα περί «υπουργοποίησής του από το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά «αν ήταν, θα ζητούσα το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δημεύσω κάποιες περιουσίες και να κλείσω κάποιους φυλακή». 

Με παρέμβασή του, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επαγγελματικές άδειες και τα επιχειρηματικά πάρκα, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, «ομολόγησε πως το ταμείο του κράτους έχει μέσα 4 δισ. ευρώ». Αποτέλεσμα είναι να επίκειται ένα νέο Μνημόνιο, ακόμα πιο σκληρό, που αυτή τη φορά ο ΛΑΟΣ δεν θα στηρίξει, αλλά φαίνεται, όπως υποστήριξε, να μην το στηρίζουν και 20 περίπου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε την πρόταση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία που είχε διατυπώσει πριν από 15 μήνες και συμπλήρωσε πως «αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και αν πρόκειται να μείνει αυτή η ασύνετη κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές». 

Η παρέμβαση του Γ. Καρατζαφέρη, έδωσε την ευκαιρία στον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, να παρατηρήσει πως «ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών, οφείλει να αναδεικνύεται σε κρίσιμες στιγμές» και πως «εμείς ως Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αναλάβαμε την ευθύνη μας στο διηνεκές και κατ' επανάληψη. Άλλοι είναι σήμερα που προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους την τότε πράξη ευθύνη τους. Δυστυχώς επαληθεύεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, διακατέχεται από το πώς να βγάλει από πάνω του το Μνημόνιο - και η ομιλία του αποτελεί άλλον έναν κρίκο αποδόμησης της εικόνας μας στο λαό και τη χώρ
Keywords
Τυχαία Θέματα