Αγωγή κατά των οίκων αξιολόγησης ο Γκονζάλο Μπόϊε στον ΑΘΗΝΑ984

Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί σχετικά με τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης στην πορεία των αγορών χρήματος παγκοσμίως, καθώς μέσω αναβαθμίσεων ή υποβαθμίσεων, συντελούν ή -κατά πολλούς- προκαλούν την άνοδο ή την πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών ή ακόμη και ολόκληρων κρατών.

Οι κατηγορίες αυτές διατυπώθηκαν επίσημα σε ισπανικό δικαστήριο, ένα χρόνο πριν, όταν ο Ισπανός δικηγόρος Γκονζάλο Μπόϊε, μαζί με μία ομάδα ακτιβιστών δικηγόρων κατέθεσαν αγωγή εναντίον των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης Moody's, Standard & Poors και Fitch.

Η ομάδα των δικηγόρων με επικεφαλής τον Ισπανό, Γκονζάλο Μπόϊε, κατηγόρησε τους τρεις οίκους αξιολόγησης ότι δημοσιεύοντας αναληθείς εκθέσεις σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η χώρα. Η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε πρωτόδικα και η απόφαση βγήκε εις βάρος του Μπόϊε, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έπραξαν προς όφελος των πελατών τους, χρησιμοποιώντας ορθές πρακτικές. Προφανώς η ομάδα των δικηγόρων διαφωνεί με την απόφαση αυτή και κατέφυγε στο Ισπανικό Εφετείο, όπου αναμένεται να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση σε τρεις μήνες περίπου. Σημειώνεται ότι από τις τρεις εταιρείες μόνο η Moody's εμφανίστηκε στο δικαστήριο και παρουσίασε στοιχεία για την υπεράσπισή της. Οι Standard & Poors και Fitch δεν αντέδρασαν στην κατηγορία και δικάστηκαν ερήμην.
Σχετικά με την απόφαση αυτή ο Γκονζάλο Μπόιε, μίλησε στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η επόμενη δόση» και την Ελευθερία Πάντζιου. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Όταν ξεκινήσαμε με την υπόθεση πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι είμαστε τρελοί. Σήμερα, μετά από ενάμισι χρόνο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχουμε δίκιο και ότι τα δικαστήρια δεν έπραξαν σωστά. Αντιλαμβανόμαστε την επιφυλακτικότητα των δικαστηρίων όταν λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον τόσο ισχυρών εταιρειών, ωστόσο πρέπει να καταλάβουν ότι το αδίκημα είναι αδίκημα, ανεξαρτήτως του ποιος το διέπραξε».

* Για το ρόλο και την εμπλοκή των οίκων αξιολόγησης στην διακυβέρνηση κρατών, δήλωσε:
«Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πραγματικά φοβούνται τους ανθρώπους αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε την παρούσα πολιτική κατάσταση της Ισπανίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών δούλευε για την Lehman Brothers για πάρα πολύ καιρό. Συνεπώς, οι πολιτικοί λαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από τις εταιρείες αυτές και ίσως δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν την κατάσταση, γιατί αποβλέπουν στο ατομικό τους συμφέρον και όχι στο συμφέρον των πολιτών της κάθε χώρας».

Η υπόθεση αυτή αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς η ομάδα των δικηγόρων είναι διατεθειμένη να το πάει μέχρι τέλους. Ο Μπόϊε εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την υπόθεση, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τη θετική της έκβαση.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Keywords
Τυχαία Θέματα