Αίγυπτος: Αιματηρές συγκρούσεις κοντά στην πλατεία Ταχρίρ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:45

Σε 17 ανήλθαν οι νεκροί στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο, την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του από τον στρατό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός

θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι.

"Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. "Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει" τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν στα περίχωρα της πλατείας στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον Μόρσι.

Οι σοροί των δύο νεκρών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας που βρίσκεται στην πλατεία αυτή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στις πόλεις Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, πρόσθεσε η τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Την ίδια ώρα ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι συνολικά πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς του βορείου Σινά. Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους την ώρα που φρουρούσαν ένα κυβερνητικό κτίριο, ένα σημείο ελέγχου στο νότιο τμήμα της πόλης και το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι επιθέσεις αυτές ήταν συντονισμένες και έγιναν σε αντίδραση για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό.

Στο μεταξύ τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε από ταυτόχρονη επίθεση με ρουκέτα και με πυροβόλα όπλα ισλαμιστών μαχητών σε θέσεις της αστυνομίας και του στρατού στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν επίσης δύο στρατιώτες σε σημείο ελέγχου του στρατού στην Αλ Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Παράλληλα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απελευθέρωσε απόψε τον Σάαντ αλ Κατάτνι, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, και τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Ράσιντ Μπαγιούμι.

Το ΜΕΝΑ διευκρίνισε ότι ο Κατάτνι και ο Μπαγιούμι έμειναν υπό κράτηση για δύο ημέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η εισαγγελία "βεβαιώθηκε για τον τόπο κατοικίας τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποκίνηση σε φόνο" διαδηλωτών, μετά τον θάνατο την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οκτώ διαδηλωτών που εξαπέλυσαν επίθεση στην έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Μοκάταμ, προάστιο του Καΐρου.

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους "κατά εκατομμύρια" ως την αποκατάστασή του στην εξουσία.

"Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας", δήλωσε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι "το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ". Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς "στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας".

Το κίνημα αυτό είχε διαψεύσει λίγο νωρίτερα την σύλληψη του Μπαντίε, την οποία είχαν ανακοινώσει χθες οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Πριν από την ομιλία του Μπαντίε, ένας άλλος αξιωματούχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Άχμεντ Φάχμι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι να μην επιτίθενται στον στρατό. "Ο αιγυπτιακός στρατός είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουμε", δήλωσε ο Φάχμι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβαστε ακόμα:

* Αίγυπτος: Ο μεταβατικός πρόεδρος διέλυσε την άνω βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα