Αίγυπτος: Άνοιξε και πάλι το πέρασμα της Ράφα

Η Αίγυπτος ξανάνοιξε σήμερα το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Γάζας και είχε κλείσει από τις 5 Αυγούστου, έπειτα από μία επίθεση εναντίον αιγυπτίων συνοριοφρουρών, δήλωσαν παλαιστινιακές και αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου,
της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και των ισλαμιστών της Χαμάς, που κυβερνούν τη Γάζα, σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί μετά την επίθεση κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 16 αιγύπτιους στρατιώτες στα σύνορα με το Ισραήλ.

"Η αιγυπτιακή πλευρά μάς ενημέρωσε πως το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει όλες τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς [να αναφέρει] περισσότερες λεπτομέρειες", δήλωσε ο Έχαμπ Αλ-Γκσάιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Το άνοιγμα του περάσματος επιβεβαιώθηκε από αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας.

Λίγο μετά την επίθεση, η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα της Ράφα και σφράγισε πολλά τούνελ μέσω των οποίων διεξάγεται λαθρεμπόριο με τη Γάζα, με την υποψία ότι μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί από μαχητές που σκότωσαν τους στρατιώτες προτού επιτεθούν σε ένα ισραηλινό συνοριακό πέρασμα κοντά στη Γάζα. Οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Από το πέρασμα της Ράφα διέρχονται καθημερινά προς την Αίγυπτο και το εξωτερικό γύρω στους 800 ανθρώπους και είναι το μοναδικό παράθυρο στον κόσμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας.

Η Αίγυπτος είχε δηλώσει αργότερα πως θα άνοιγε προσωρινά το πέρασμα, αλλά μόνο για τρεις ημέρες, κυρίως προκειμένου να επιτραπούν οι μετακινήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως Παλαιστινίων που αναζητούν ιατρική φροντίδα στο εξωτερικό.

Η Χαμάς απέκλεισε την υπόθεση παλαιστίνιοι ένοπλοι να έλαβαν μέρος στους σκοτωμούς του Σινά και επέκρινε το Κάιρο για την επιβολή "συλλογικής τιμωρίας" στον ενδεή μεσογειακό παραλιακό θύλακο μέσω του σφραγίσματος των συνόρων.

Η Χαμάς ήλπιζε πως η εκλογή του Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων θα ήταν η αρχή μιας εποχής ισχυρών δεσμών ανάμεσα στη Γάζα και το Κάιρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, λόγω στρατηγικών εκτιμήσεων που έχουν σχέση με τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε το 1979 η Αίγυπτος με το Ισραήλ και με τη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα