Αισιόδοξοι για την οικονομία

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως "απόλυτα διαχειρίσιμη" την υστέρηση των εσόδων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται "μπροστά" όσον αφορά στο έλλειμμα, εκτιμώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν. Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται να έχει εγκριθεί  το πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
εκτίμησε ότι η ύφεση ρηχαίνει και έκανε ειδική αναφορά στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται να έχει εγκριθεί το πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να στείλει την Τρίτη ή την Τετάρτη, επιστολές στις τράπεζες για τη παροχή ρευστότητας στην αγορά.

«Αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δρακόντειο χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Στάση πληρωμών στην Ελλάδα προβλέπουν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του BBC. Oι περισσότεροι πιστεύουν πάντως ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται ως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Την ίδια ώρα, στο "μικροσκόπιο" του οικονομικού επιτελείου έχει μπει κάθε κωδικός του προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα αναζητούνται κάθε είδους μόνιμα ή προσωρινά εισπρακτικά μέτρα καθώς η κυβέρνηση επείγεται να προσδιορίσει μέχρι τέλους της εβδομάδας τους τρόπους για την εξασφάλιση εσόδων ύψους 8 δισ. ευρώ και την περιστολή εξόδων ύψους 14 δισ. ευρώ, ενόψει της νέας έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 4 Απριλίου, με στόχο την οριστικοποίηση των πακέτων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. Ευρώ.

«Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση της υστέρησης των εσόδων που θα οριστικοποιηθούν κατά τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα αφορούν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε μάλιστα, ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών δεν αντέχει άλλες περικοπές.

 Η ΝΔ δεν διαφωνεί με τους στόχους της σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά με το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επισήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος  Γιάννης Μιχελάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα