Αισιόδοξος για μείωση του χρέους

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το χρέος μπορεί, το 2020, να είναι ακόμα και κάτω από το 100% του ΑΕΠ, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεντεύξεις του στο web-tv της ιστοσελίδας newsit, καθώς και σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης από την
περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος, αφού ανέφερε ότι το χρέος ήταν 170% του ΑΕΠ, και το 2020 θα είναι κάτω από το 116%, πρόσθεσε πως, αν πάμε στοιχειωδώς καλύτερα, κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ στην ανάπτυξη, το χρέος μπορεί να είναι κάτω από το 100% το 2020. Για να συμπληρώσει ότι θα πρόκειται για μια ριζική αλλαγή της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο σε τρία χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, τόνισε ότι θεωρεί πως το 50% του εκλογικού σώματος είναι το ελάχιστο για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση και πρόσθεσε ότι δύο κόμματα δεν φθάνουν. Δεν χρειάζεται, είπε, μια απλή πλειοψηφία, αλλά νομιμοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμμετοχή του δεν είναι δεδομένη και ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ να μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Το τι θα γίνει, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα μας το πει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει να μετέχουμε θα μετέχουμε, αλλιώς ας σχηματιστεί μια κυβέρνηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ας γίνει, είπε, ο κ. Καμένος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας υπουργός Οικονομικών, ο κ. Καρατζαφέρης υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης υπουργός Δικαιοσύνης, κ.ο.κ.

Σχετικά με τους προσωπικούς του στόχους, επανέλαβε ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες και ότι δεν έχει θέσει ποτέ ως προϋπόθεση τη δική του πρωθυπουργοποίηση. Για να συμπληρώσει, πάντως, αναφερόμενος και στους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν υπάρχουν και πολλοί που μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η συγνώμη που ζήτησε είναι μια πολιτική πράξη, η οποία συμβολίζει τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί τι είναι αυτό που έχει συμβεί, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για όλα τα χρόνια από την μεταπολίτευση και είναι μια δήλωση πρόθεσης να αλλάξει ριζικά τον εαυτό του. Και προσδιόρισε τέσσερα σημεία που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

-Πρώτο, η έλλειψη που έδειξε το πολιτικό σύστημα και η χώρα συνολικά.

-Δεύτερο, ότι τα κόμματα δεν μίλησαν με την ειλικρίνεια, τη σαφήνεια και τον σοκαριστικό τρόπο που έπρεπε.

-Τρίτο, το πολιτικό σύστημα είχε καλλιεργήσει μια νοοτροπία που έδινε το αίσθημα της ευκολίας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων.

-Τέταρτο, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010υπήρξαν καθυστερήσεις, αρρυθμίες και παλινδρομήσεις. Και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν εύκολο να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πρέπει να πάμ
Keywords
Τυχαία Θέματα