Ακριβή η Ελλάδα

Με μια βόλτα στο ίντερνετ και σε ιστότοπους που βοηθούν τον καταναλωτή να ψωνίσει έξυπνα και οικονομικά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ολοκληρώθηκε, σήμερα, η έρευνα του Α984 για την ακρίβεια, στην εκπομπή «Η επόμενη Δόση» με τη Δ.Σαρρή και τον Γ.Παπαγεωργίου.

Διαδικτυακοί συνεταιρισμοί που είτε προϋπήρχαν του κινήματος της πατάτας είτε μόλις δημιουργήθηκαν και στόχο έχουν την απευθείας συναλλαγή των καταναλωτών με τους παραγωγούς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι στα σούπερ μάρκετ.

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί του site  www.guri.gr «Σαν την γύρη μεταφέρουμε την πληροφορία για την
ελληνική αγροτική παραγωγή και φέρνουμε σε επαφή όσους παράγουν και διαθέτουν ελληνικά αγροτικά προϊόντα με όσους καταναλώνουν» . Ο καταναλωτής μπορεί μέσα από το site να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με τον παραγωγό, να παραγγείλει τα προϊόντα που θέλει, να ενημερωθεί ακόμη και να δηλώσει συμμετοχή για επίσκεψη στο χωράφι του παραγωγού και να προμηθευτεί προϊόντα έως και 40% φθηνότερα από το αν τα παραγγείλει.

Ο δημιουργός του gyri.gr Θεοδωρής Μπένος μίλησε στον Αθήνα 984 και στην Δέσποινα Μπαρδάκου. «Η βασική ιδέα ήταν ότι ενώ η πλειοψηφία του κόσμου, των καταναλωτών αναγνωρίζει την αξία και την υψηλή ποιότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής γνωρίζει ελάχιστα για τους θεματοφύλακες της παραγωγής δηλαδή τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχει θέση στη συνείδηση  του καταναλωτή η ελληνική παραγωγή οι Έλληνες παραγωγοί τυγχάνουν δυσανάλογα χαμηλής αναγνωρισιμότητας. Βασικός σκοπός λοιπόν του εγχειρήματός μας είναι να καλύψουμε αυτό το κενό αλλά να υπάρξουν και  προσωπικά οφέλη για τον ΄Ελληνα καταναλωτή ο οποίος βλέπουμε ότι ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο κρίσης διαμαρτύρεται για τις τιμές που βρίσκει στο ράφι. Εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία να έρθει σε  απευθείας σε επαφή με τον παραγωγό. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να βρει ο κόσμος μέσα από εμάς τους παραγωγούς, επαγγελματίες της ελληνικής παραγωγής που τον ενδιαφέρουν να επικοινωνήσει μαζί τους και πολύ περισσότερο να κάνει απευθείας παραγγελίες από τους ίδιους. Να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης που λείπει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο. Μάλιστα έχουμε δημιουργήσει μία ειδική ενότητα στην πύλη μας στην οποία  κάποιος μπορεί να εξειδικεύσει την αναζήτησή του. Αν θέλει για παράδειγμα να βάλει διάφορα γεωγραφικά κριτήρια, κριτήρια βάσει πιστοποίησης, κριτήρια αν θέλει να κάνει κάποια αποστολή απευθείας  των προϊόντων. Το αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει είναι πρώτον να συγκεντρώσουμε όλους όσους παράγουν και διαθέτουν  τρόφιμα και ποτά, να χαρτογραφήσουμε όλη την ελληνική αγροτική παραγωγή και δεύτερον να κάνουμε αυτό που καλούμε τον κόσμο δηλαδή να έρθει σε απευθείας επαφή με αυτούς που ουσιαστικά φροντίζουν για την ποιότητα της ζωής του καθημερινά. Η διατροφή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας και αν θέλετε και για την ίδια του την υγεία γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Η σύλληψη είναι απλή. Χρειάζεται απλά  μόνο να αλλάξουμε όλοι λίγο τη νοοτροπ
Keywords
Τυχαία Θέματα