Αλγερία: 23 όμηροι νεκροί σε 4 μέρες

Είκοσι τρεις όμηροι και 32 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν κατά την τετραήμερη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας που είχαν καταληφθεί την περασμένη Τετάρτη από μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αλγερίας, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο APS, οι ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν 685 Αλγερινούς εργαζόμενους και 107 αλλοδαπούς.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες,

εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά αλλά και ξένες στρατιωτικές στολές. Από τους 32 δράστες που σκοτώθηκαν οι τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δενδιευκρινίστηκαν, όμως το υπουργείο ανέφερε ότι ανάμεσα τους υπήρχαν καιειδικοί στα εκρηκτικά.

Όσον αφορά τους ομήρους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε απόψε ότι πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ενώ από τη Νορβηγία η εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη πέντε εργαζόμενών της. "Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε άσχημα νέα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε περιγράφουν απίστευτες, φρικιαστικές εμπειρίες", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκρινε απόψε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αλγερινές αρχές χειρίστηκαν την κρίση των ομήρων στο Ιν Αμένας φαίνεται να ήταν η καλύτερη επιλογή δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές ενόπλους.

"Δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα αλλά όταν πρόκειται για ομηρεία με τόσα άτομα και με τρομοκράτες τόσο ψυχρά αποφασισμένους, έτοιμους να δολοφονήσουν --πράγμα που έκαναν-- τους ομήρους, μια χώρα όπως η Αλγερία έχει την απάντηση που εμένα μου φαίνεται η πλέον αρμόζουσα αφού δεν γινόταν να υπάρξει διαπραγμάτευση", είπε ο Ολάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην πόλη Τουλ, στην κεντρική Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε αργά απόψε ότι έλαβε μια "άσχημη πληροφορία" για την κατάσταση των Ιαπώνων που κρατούνταν όμηροι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιν Αμένας, στη νοτιοανατολική Αλγερία. "Έλαβα μια άσχημη πληροφορία" είπε ο πρωθυπουργός, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του. Οεκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι πληροφορίες από το Αλγερί κάνουν λόγο για νεκρούς μεταξύ των Ιαπώνων που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής, μετά τηντελική επίθεση που εξαπέλυσαν οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας νωρίτερα σήμερα, αγνοείται η τύχη τουλάχιστον δέκα Ιαπώνων και έξι Νορβηγών.

"Η κατάσταση ομηρείας έλαβε τέλος μετά τη νέα επίθεση των αλγερινών δυνάμεων, από την οποία υπάρχουν νέα θύματα", είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

"Ζητήσαμε από τους Αλγερινούς να μας παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες", πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός. Για τις νέες απώλειες, τις οποίες χαρακτήρισε "λυπηρές" ο Χάμοντ τόνισε ότι "οι τρομοκράτες φέρουν ακέραια την ευθύνη".

Νεκροί είναι επτά ξένοι όμηροι, ενώ 11 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν κατά την τελική επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ειδικές αλγερινές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου της Ιν Αμένας, έγινε γνωστό από πηγή των αλγερινών υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. 'Εντεκα τρομοκράτες σκοτώθηκαν, ενώ νεκροί είναι και οι επτά ξένοι όμηροι. Πιστεύουμε ότι εκτελέστηκαν για αντίποινα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι περισσότεροι βρετανοί υπήκοοι που είχαν συλληφθεί όμηροι στις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι τώρα ασφαλείς παρά το γεγονός ότι παραμένει άγνωστη η τύχη λιγότερων των 10 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Αυτή τη στιγμή λιγότεροι από 10 βρετανοί υπήκοοι βρίσκονται σε κίνδυνο ήαγνοείται η τύχη τους κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακά νέα", τόνισε ο Χέιγκ.

"Είμαι ευτυχής που μέλη του προσωπικού του προξενείου μας βρίσκονται τώρα στην Ιν Αμένας και βοηθούν τους βρετανούς υπηκόους εκεί. Ο πρεσβευτής μας είναι επίσης καθ΄οδόν προς την περιοχή", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Εικοσιπέντε με 27 ξένοι και αλγερινοί όμηροι σκοτώθηκαν από τότε που οι ένοπλοι ισλαμιστές εξαπέλυσαν την επίθεση στις εγκαταστάσεις του δυσικού αερίου, την Τετάρτη, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των αλγερινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεκαέξι ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν σήμερα στην Αλγερία, ανάμεσάτους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος, δήλωσε τοπική πηγή.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, ο βρετανός πρεσβευτής στο Αλγέρι αναμένεται εντός της ημέρας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου της Ιν Αμένας.

Την ίδια ώρα η Γαλλία πιστεύει ότι δεν υπάρχουν άλλοι γάλλοι όμηροι στις αλγερινές εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου Ιν Αμένας, δήλωσε σήμεραο γάλλος υπουργός 'Αμυνας.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 3 εάν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότιδεν υπάρχουν άλλοι γάλλοι όμηροι, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απάντησε: "Ναι, απ΄όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έχουμε, ένα Γάλλο, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του και γάλλους υπηκόους που έχουν αφεθεί ελεύθεροι".

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα