Αλλαγές και δυναμικές διαπραγματεύσεις

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, έχοντας ήδη δεσμευτεί η εκλογή του να οδηγήσει σε αλλαγές σε όλους τους τομείς στο Ιράν ύστερα από οκτώ χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν πρέπει ωστόσο να αναμένει κανείς ότι "όλα θα διευθετηθούν μέσα σε μια νύχτα" υπογράμμισε ο 64χρονος μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη την Παρασκευή, με ποσοστό 50,68%, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να διαδεχτεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Τα

σημαντικά σημεία του προγράμματός του έχουν ήδη γίνει γνωστά: διαπραγμάτευση με τις μεγάλες δυνάμεις για να μειωθεί η πίεση των κυρώσεων, κυβέρνηση μετριοπαθών και τεχνοκρατών, βοήθεια στους πιο αδύναμους.

Στη συνέντευξη ο Ροχανί διατήρησε τη γραμμή του ισλαμικού καθεστώτος όσον αφορά το πυρηνικό θέμα αποκλείοντας οποιαδήποτε διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά δεσμεύτηκε να υπάρξει περισσότερη "διαφάνεια" στις δραστηριότητες αυτές.

Ο Ροχανί —που υποστηρίχτηκε από τους μεταρρυθμιστές— είπε ότι η "εποχή" των αιτημάτων της Δύσης για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου "έχει παρέλθει", λέγοντας πως υπάρχουν "πολλοί τρόποι για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς το Ιράν θα επιδείξει περισσότερη διαφάνεια για να δείξει ότι οι δραστηριότητές του είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες".

"Το βασικό είναι να υπάρξουν πιο δυναμικές διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Το πυρηνικό πρόβλημα δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων. Οι απειλές και οι κυρώσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα", πρόσθεσε.

Στο πυρηνικό θέμα, "ο Ροχανί θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στην διπλωματία για να μειωθεί η πίεση των κυρώσεων μέσω μιας διαπραγμάτευσης" με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του επί των οικονομικών Μοχαμάντ Μπαγέρ-Νομπάχτ.

Όσον αφορά τον διάλογο με τις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε ότι "κάθε διάλογος με την Ουάσινγκτον πρέπει να διεξαχθεί σε βάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού και υπό ορισμένες προϋποθέσεις", επικαλούμενος κυρίως την ανάγκη η Ουάσινγκτον να "αναγνωρίσει τα δικαιώματα στην πυρηνική ενέργεια" της χώρας του.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ένα ακόμη θέμα αντιπαράθεσης με τη Δύση, με το Ιράν να στηρίζει το καθεστώς Ασαντ, ο Ροχανί υπογράμμισε ότι η "συριακή κρίση πρέπει να επιλυθεί από τον συριακό λαό. Είμαστε κατά της τρομοκρατίας, του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ανάμιξης. Η σημερινή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να παραμένει στη θέση της και να είναι σεβαστή από τις άλλες χώρες έως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2014 και τότε ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει".

Ενίσχυση των σχέσεων με το Ριάντ

Ο Ροχάνι υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα αναπτύξει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της συριακής σύγκρουσης.

"Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τις αραβικές που έχουν στρατηγική σημασία και είναι αδέλφια μας", είπε τη στιγμή που οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου επιδεικνύουν ιδιαίτερη καχυποψία στις σχέσεις με το σιιτικό Ιράν, κατηγορώντας το ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα