Αλλάζει τη γραμμή του ο Μάνινγκ

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που θεωρείται ύποπτος από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι είναι ο "πληροφοριοδότης" του ιστότοπου WikiLeaks πρότεινε να δηλώσει ένοχος για ορισμένα αδικήματα, αλλά όχι για τις κατηγορίες για τις οποίες διώκεται, έγινε σήμερα γνωστό από την υπεράσπισή του.

Ο Μάνινγκ πρότεινε να δηλώσει ένοχος για διάφορα αδικήματα βάσει της γνωστής διαδικασίας των "εξαιρέσεων και των αντικαταστάσεων" αναφέρει ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Κούμπς στο ιστολόγιό του.

Δεν πρόκειται να

δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση, υπογράμμισε. Όμως ο κατηγορούμενος θέλει να "αναλάβει την ευθύνη για αδικήματα που περιέχονται ή αποτελούν μέρος των κατηγοριών", πρόσθεσε ο κ. Κούμπς.

Το στρατοδικείο ενώπιον του οποίου ο νεαρός άνδρας εμφανίζεται χθες Τετάρτη και σήμερα για μια προκαταρκτική ακρόαση στο Φορτ Μιντ (Μέριλαντ), πρέπει να αποφασίσει σε μεταγενέστερο χρόνο αν αυτή η δήλωση ενοχής γίνει αποδεκτή.

Αυτή η δήλωση ενοχής δεν είναι το αποτέλεσμα μιας "συμφωνίας με την κυβέρνηση", υπογράμμισε ο δικηγόρος του Μάνινγκ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι λοιπές κατηγορίες, από τις οποίες η πλέον σοβαρή είναι η "συνεργασία με τον εχθρό", πρέπει πάντα να αποδειχθούν στη δίκη, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο Κούμπς πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος έχει επιλέξει να δικαστεί από έναν μόνο στρατοδίκη, και όχι από σώμα ενόρκων όπως θα είχε το δικαίωμα.

Ο 24χρονος στρατιώτης κατηγορείται ότι αντέγραψε από τους υπολογιστές της κυβέρνησης και στη συνέχεια έστειλε στον WikiLeaks, μεταξύ του Νοεμβρίου 2009 και του Μαΐου 2010, αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας μια "καταιγίδα" στην παγκόσμια διπλωματία.

Ο Μάνινγκ μπορεί για τις κατηγορίες αυτές να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα