Αλλάζει το τοπίο στα εργασιακά

Μαζί με την πρώτη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται παράλληλα και η ενισχυμένη εποπτεία της Ευρώπης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Με μειωμένους μισθούς και με καθυστερήσεις στις πληρωμές αμείβονται ήδη περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι ήδη πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν στην εφαρμογή των νέων δραστικά μειωμένων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Εν τω μεταξύ, όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν ως τις 14 Αυγούστου

του 2011 θεωρούνται ατομικές και κρατούν όλα τα δικαιώματα των κλαδικών, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν και την υπογραφή του εργαζόμενου για οποιαδήποτε μετατροπή είτε στο ύψος του μισθού είτε στα επιδόματα. Αντίθετα, όσες συμβάσεις έληξαν μετά τον περσινό Αύγουστο, με διευθυντικό δικαίωμα μπορούν να μειωθούν μετά τις 14 Μαΐου στο επίπεδο του κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης συν τα επιδόματα ωριμάνσεων, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Την ίδια ώρα, αλλαγές στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων προαιρετικό συμψηφισμό του εφάπαξ με τυχόν δάνεια.

Από εξονυχιστικούς ελέγχους θα περάσουν όσοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα καθώς επανεξετάζονται στο σύνολό τους σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τον ΟΟΣΑ. Θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα καθώς ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου κάτι που μεταφράζεται σε 2,5 δισ. Εν τω μεταξύ αδυναμία να εισπραχθεί ένα μέρος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραδέχθηκε ο κ. Κουτρουμάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα