Άμεσα τα οφέλη των εταιρειών από τη μείωση του κόστους δανεισμού

Του Βασίλη Γεώργα

Διπλό όφελος από τη μείωση του κόστους δανεισμού στις αγορές ομολόγων καρπώνονται οι μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις σε μια χρονιά που θεωρείται κομβική για τη διαχείριση των υπέρογκων υποχρεώσεων που έχουν προς το τραπεζικό σύστημα.

Η αισθητή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα που οδεύουν στην περιοχή του 6% εν αναμονή του εγχειρήματος απευθείας δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές, ανοίγει το δρόμο ώστε σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους επενδυτές προς την Ελλάδα,

να υλοποιηθούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων με κόστος 25-30% χαμηλότερο σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν πέρυσι και το 2011. Παράλληλα η μείωση του κόστους δανεισμού οδηγεί και σε αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας (risk premium) για τις ελληνικές επιχειρήσεις οδηγώντας σε ανοδικές αναθεωρήσεις των χρηματιστηριακών τιμών - στόχων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις που μετά από το μεγάλο ράλι της τελευταίας διετίας, μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρέχουσες ή και ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις. Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα ενισχύσει την εκτίμηση που έχει αρχίσει να επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει όχι μόνο το αξιόχρεο από τους εταίρους της αλλά βρίσκεται πλέον σε φάση προετοιμασίας για νέα αναδιάρθρωση του χρέους της.

Είναι προφανές πως για μια «αγορά» 240 εισηγμένων που «οφείλει» περί τα 33 δισ. ευρώ στις τράπεζες (-10 δισ. ευρώ από το 2008), η δυνατότητα εναλλακτικών μορφών αναχρηματοδότησης ή και δανεισμού νέων κεφαλαίων, δεν θα αλλάξει μόνο το προφίλ των επιχειρήσεων που καλούνται σήμερα να «δουλεύουν για τις τράπεζες», αλλά θα απελευθερώσει κεφάλαια και για νέες επενδύσεις.

Οι συνθήκες αυτές, ωστόσο, δημιουργούνται για έναν περιορισμένο αριθμό 30-50 επιχειρήσεων οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν τον «ανθό» του ελληνικού επιχειρείν. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και τους διεθνείς επενδυτές, και προσδοκούν σε μια γενικότερη μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα ώστε να δουν θετικές επιπτώσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό. Τα επιτόκια νέων δανείων μέχρι και τον Φεβρουάριο (επίσημα στοιχεία της ΤτΕ) αυξάνονται αντί να μειώνονται με αποτέλεσμα όπου παρέχονται νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυτά να έχουν επιτόκιο 5,88% έναντι 4,73% στο τέλος του 2013.

Το εγχείρημα «εξόδου» της Ελλάδας στις αγορές τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, αναδεικνύεται σε καταλύτη για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων θα πληθύνουν, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις ειδικά από τον ενεργειακό τομέα, προετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα που άρχισε να διαφαίνεται μετά την επιτυχή έκδοση της Πειραιώς. Τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα βγει στην αγορά για να αντλήσει 300-500 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο μεταξύ 6-6,5% για το πενταετές εταιρικό ομόλογο που θα εκδώσει. Στον ίδιο δρόμο αναμένεται πως θα βαδίσουν στη συνέχεια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Μυτιληναίος, ή ενδεχομένως η Motor Oil η Jumbο κ.α Οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων επιστρέφουν ως επιλογή και για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Η Revoil λ.χ έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 28 Απριλίου επιδιώκοντας την έγκριση των μετόχων της για έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι 14 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, η μείωση του risk premium για την Ελλάδα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η πτώση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα και η μείωση του spread έχουν συμβάλει στην αναθεώρηση των μοντέλων που χρησιμοποιούν οι αναλυτές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές - στόχοι αρκετών μετοχών να έχουν τοποθετηθεί 15-20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών.

Ειδικά στο μέτωπο των επιχειρηματικών επιδόσεων, αυτό που μετρά δεν είναι τα απόλυτα νούμερα σήμερα. Το «focus» των αναλυτών γίνεται στο πώς συμπεριφέρονται μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις. Όποιος καταφέρει να κρατηθεί σήμερα, να κερδίσει μερίδια, να διευρύνει την προϊοντική του βάση και τις πωλήσεις του ή να αποδείξει ότι έχει turnaround story, αυτός θα είναι «ηγέτης» στη μετά κρίση εποχή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αγορά δεν κοιτά μόνο τα αποτελέσματα του σήμερα, αλλά εστιάζει και στις δυνατότητες του αύριο και αυτό εν μέρει μπορεί να δικαιολογεί το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών οι αποτιμήσεις εμφανίζονται ακριβές.

Keywords
Τυχαία Θέματα